Αυστρία: Ο κορονοϊός αύξησε κατά 10,9% τους θανάτους στη χώρα

Η πανδημία του νέου κορονοϊού φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των θανάτων στην Αυστρία μέσα στο 2020 καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως έκανε γνωστό μέσα στην προηγούμενη χρονιά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 90.123 άνθρωποι, κατά 10,9% περισσότεροι από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ωστόσο αυτός είναι ένας προσωρινός αριθμός και δεν αποκλείεται να αυξηθεί λόγω ενδεχομένων έως τώρα καθυστερημένων στοιχείων των ληξιαρχείων.

Επιπλέον, σε σύγκριση με το 2019, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες για τους άνδρες το προσδόκιμο ζωής είναι τώρα 78,9 χρόνια και για τις γυναίκες 83,7 χρόνια, σε μία χώρα με 8,9 εκατομμύρια κατοίκους που αριθμεί σήμερα η Αυστρία.

“Με μία επέκταση των εμβολιασμών και αφού ξεπεραστεί η πανδημία, μπορεί να υποτεθεί ότι μεσοπρόθεσμα το προσδόκιμο ζωής θα επιστρέψει σε αυξητική τάση, καθώς εμπειρίες από ισχυρότερα χρόνια γρίπης δείχνουν κάτι παρόμοιο, ωστόσο ανοιχτές παραμένουν οι ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες συνέπειες για κάποιον που έχει νοσήσει από κορονοϊό”, τονίζει ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας Τομπίας Τόμας.

Την τελευταία φορά που υπήρχε παρόμοια υψηλός με το 2020 αριθμός θανάτων στην Αυστρία ήταν το 1983, όταν 93.041 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο, όπως αναφέρεται σχετικά, μία μακροπρόθεσμη σύγκριση των δεδομένων θανάτου είναι δύσκολη, επειδή ο αριθμός των κατοίκων και η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού αλλάζουν με την πάροδο των ετών και την τελευταία δεκαετία ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων ήταν το 2011 (76.479) και ο υψηλότερος το 2018 (83.975).

Με βάση τον μέσο όρο θανάτων των ετών 2015 έως 2019, υπήρξε σαφώς υπερβολική θνησιμότητα από τα τέλη Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων πέθαναν μέχρι και 60% περισσότεροι άνθρωποι.

Πιο πρόσφατα, η θνησιμότητα μειώθηκε ελαφρώς και ήταν και πάλι κάπως χαμηλότερη απ’ ό,τι στο κορύφωμα της ισχυρής επιδημίας γρίπης το 2017: την εβδομάδα από 21 έως 27 Δεκεμβρίου, 2.114 άνθρωποι πέθαναν – 22% περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την επόμενη εβδομάδα υπήρξαν 1.964 θάνατοι – 28% περισσότεροι από το 2015, όταν υπήρχε τελευταία μία 53η ημερολογιακή εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων στη Βιέννη, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, 6.826 άνθρωποι στην Αυστρία πέθαναν είτε άμεσα από τις συνέπειες μιας νόσου Covid-19 είτε μετά από μια λοίμωξη από CoV, και από αυτούς οι 6.312 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2020.

Σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων, η πιο πληγείσα περιοχή στην Αυστρία είναι το ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας με 118 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Καρινθία (97) και την ‘Ανω Αυστρία (83), ενώ ο μικρότερος αριθμός υπήρξε στα ομόσπονδα κρατίδια Κάτω Αυστρία και Φόραρλμπεργκ με 59 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το καθένα. 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Οι επίσημοι λογαριασμοί της αμερικανικής προεδρίας στο twitter παραδόθηκαν στην νέα κυβέρνηση Μπάιντεν

Οι επίσημοι λογαριασμοί της αμερικανικής προεδρίας στο twitter παραδόθηκαν στην νέα κυβέρνηση Μπάιντεν

Οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter της αμερικανικής προεδρίας παραδόθηκαν πριν λίγο στην νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο λογαριασμός @Potus στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πλέον συνοδεύεται με ... Διαβάστε περισσότερα
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Συγχαρητήρια όλο νόημα από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Συγχαρητήρια όλο νόημα από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων τους. ... Διαβάστε περισσότερα
«Welcome back»: Ο Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση Μπάιντεν για επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

«Welcome back»: Ο Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση Μπάιντεν για επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

“Welcome back”: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σήμερα, σε ένα tweet στην αγγλική γλώσσα, τις «καλύτερες ευχές του για επιτυχία» στον νέο πρόεδρο ... Διαβάστε περισσότερα
Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται ώστε ο Μπάιντεν να καθοδηγήσει τις ΗΠΑ στη συμφιλίωση

Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται ώστε ο Μπάιντεν να καθοδηγήσει τις ΗΠΑ στη συμφιλίωση

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι προσεύχεται στον Θεό να καθοδηγήσει τις προσπάθειές του ώστε να φέρει συμφιλίωση στις Ηνωμένες ... Διαβάστε περισσότερα
Τζο Μπάιντεν: Μια ιστορική ορκωμοσία – Πρόεδρος σε μια δύσκολη εποχή – Όλα όσα έγιναν

Τζο Μπάιντεν: Μια ιστορική ορκωμοσία – Πρόεδρος σε μια δύσκολη εποχή – Όλα όσα έγιναν

Τη νέα εποχή στις ΗΠΑ σηματοδότησε η ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην τελετή ορκωμοσίας. Παρά την πανδημία συγκλόνισαν οι ερμηνείες της Lady Gaga και της Jlo. Περίσσευε η συγκίνηση τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και της Κάμαλα Χάρις.