Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυστρία: “Τελειώνει” τον Στράχε ο Κουρτς! Θύελλα αντιδράσεων μετά το βίντεο της διαπλοκής

Αυστρία: “Τελειώνει” τον Στράχε ο Κουρτς! Θύελλα αντιδράσεων μετά το βίντεο της διαπλοκής

Τρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά τις απίστευτες αποκαλύψεις για τον Στράχε.
Σάλος στην Αυστρία μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο όπου ο αντικαγκελάριος τάζει δημόσια έργα για πολιτική στήριξη.
Ποιες είναι οι προθέσεις Κουρτς και τι επιδιώκει το Κόμμα των Ελευθέρων.
Την άμεση παραίτηση Στράχε ζητά η αντιπολίτευση στην Αυστρία.

Στο καναβάτσο βρίσκεται ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χαιντς – Κρίστιαν Στράχε ο οποίος αναμένεται να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις μετά το σκάνδαλο με το βίντεο που τον δείχνει να διαπραγματεύεται δημόσια έργα με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού περιέπεσε σε μία βαθιά κρίση μετά από την δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τον ηγέτη του Κόμματος των Ελευθέρων να συζητάει την ανάθεση κρατικών συμβολαίων με μία γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από την Ρωσία, σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη της. Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον αντικαγκελάριο Στράχε, σύμφωνα με δήλωση πηγής του κυβερνητικού συνασπισμού προς το Reuters.

Τι επιδιώκει το κόμμα των Ελευθέρων

Να συνεχίσει τη συνεργασία του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, φέρεται να επιδιώκει το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, προτείνοντας τον υπαρχηγό του και νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ στη θέση του αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Άγνωστο παραμένει πάντως, εάν η επιδίωξη αυτή των Ελευθέρων θα γίνει αποδεκτή από το Λαϊκό Κόμμα και τον αρχηγό του.

Ενώ εκπρόσωποι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων παρέπεμπαν λίγο πριν από το μεσημέρι στις επικείμενες δηλώσεις του Στράχε και του Κουρτς, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος ηγείται της ισχυρότερης οργάνωσης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, απαίτησε την άμεση παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε όπως και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση πολιτικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιγκ, στο βίντεο που δημοσιοποίησαν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του Κόμματος των Ελευθέρων το οποίο αυτοαποκαλείται “κοινωνικό πατριωτικό κόμμα”, αλλά στην πραγματικότητα είναι “το κόμμα των μεγάλων δωρητών”.

Τελειώνει τη συνεργασία ο Κουρτς

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όπως έγινε σήμερα γνωστό από πηγή της κυβέρνησης συνασπισμού. Δεν είναι σαφές κατά πόσον η απόφαση θα οδηγήσει στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) του Στράχε ή απλά στην παραίτηση του αντικαγκελάριου.

Το σκάνδαλο ξέσπασε αργά χθες Παρασκευή μετά το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, το οποίο δείχνει τον Στράχε να προτείνει την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών σε μια γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από τη Ρωσία και εν δυνάμει δωρήτρια του ακροδεξιού πολιτικού.

Η συνάντηση μεταξύ του Στράχε και της γυναίκας έγινε στο ισπανικό νησί Ίμπιζα τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν από τις αυστριακές κοινοβουλευτικές εκλογές που έφεραν το Κόμμα των Ελευθέρων στην εξουσία και οδήγησαν τον ίδιο τη θέση του αντικαγκελάριου.

Δεν είναι σαφές ποιος έστησε την προφανή παγίδα και ποιος κατέγραψε τη εξάωρη συνάντηση, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τελειώνει η καριέρα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (το οποίο συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς), αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα το “σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής”, που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στην άποψη αυτή συγκλίνουν σήμερα πολιτικοί σχολιαστές στη Βιέννη, αναμένοντας και τη δήλωση στην οποία πρόκειται να προβεί ο Στράχε το μεσημέρι, έπειτα από την επικείμενη συνάντηση του νωρίτερα με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου δήλωση φέρεται πως θα υπάρξει νωρίς το απόγευμα.

Επίσημα πάντως, δεν επιβεβαιώνεται πως σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί η παραίτηση του αντικαγκελάριου ή ένας τερματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων, ωστόσο πληροφορίες πριν το μεσημέρι ανέφεραν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραμονή του Στράχε στην κυβέρνηση.

Πιθανή θεωρείται μία ανάληψη της θέσης του αντικαγκελάριου από τον έως τώρα υπουργό Μεταφορών και υπαρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος υπήρξε ο υποψήφιος του κόμματος στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες είχε τελικά ηττηθεί — έπειτα από τρεις γύρους — από τον νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός των Πρασίνων.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, των οποίων την ενδεχόμενη διεξαγωγή οι ίδιοι τοποθετούν για μετά το καλοκαίρι.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησαν το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις