Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυστρία: «Χρειάζεται ένα σκληρό lockdown»

Αυστρία: «Χρειάζεται ένα σκληρό lockdown»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Την ανάγκη επιβολής ενός “σκληρού lockdown” διάρκειας δύο εβδομάδων σε ολόκληρη την Αυστρία, ανάλογου εκείνου που θα ισχύσει στα τρία αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, στα ανατολικά της χώρας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκενλαντ) από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Απριλίου μέχρι την Τρίτη (6 Απριλίου) του Πάσχα των Καθολικών, υποστηρίζει ο Βάλτερ Χάζιμπεντερ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας, Ιατρικής Ανάνηψης και Εντατικής Θεραπείας.

Είναι μόνο “ζήτημα χρόνου” και καθίσταται απαραίτητο, καθώς συνιστά τον μόνο τρόπο για να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Πρόσθεσε δε, ότι, για παράδειγμα, όλοι οι νοσηλευόμενοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Τσαμς στο Τιρόλο, της οποίας ο ίδιος προΐσταται, είναι σήμερα μολυσμένοι με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού, που είναι μεταδοτικότερη και προκαλεί μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Όπως ανέφερε, ενδεικτικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι ασθενείς ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών, στο δεύτερο κύμα ήταν κατά μέσο όρο 72 ετών και είχαν επίσης ελαφρές προηγούμενες ασθένειες, ένα ποσοστό 12,5% των ασθενών εντατικής θεραπείας στο πρώτο κύμα πέθαναν, στο δεύτερο κύμα αυτό το ποσοστό ήταν ήδη 36%.

Κατά την άποψή του, η προβλεπόμενη εξαήμερη διάρκεια του “σκληρού lockdown” σε Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκελαντ, τις ημέρες του Πάσχα, δεν θα είναι αρκετή, θα ήταν πολύ καλύτερο να διαρκέσει 14 ημέρες, και “τότε θα μειώνονταν πραγματικά και πάλι οι αριθμοί μόλυνσης”.

“Ανησυχούμε επίσης πολύ για τους πολυάριθμους ασθενείς χωρίς Covid-19, που επηρεάζονται από την υπερβολική κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας”, παρατήρησε ο Βάλτερ Χάζιμπεντερ.

“Είτε πρόκειται για οξείες περιπτώσεις όπως οι συνέπειες ενός σοβαρού ατυχήματος ή μιας σοβαρής λοίμωξης ή χειρουργικών επεμβάσεων που δεν είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας αλλά ιατρικά απαραίτητες και πρέπει να αναβληθούν: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν, και θα επηρεαστούν, από την περισσότερο από τεταμένη κατάσταση στην εντατική θεραπεία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις