Κόσμος

Αυτή η χώρα καταγράφει το ρεκόρ θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη

Αριθμός ρεκόρ θανάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά καταγράφηκε την περσινή χρονιά στη Σκωτία.

Η Σκωτία, μια περιοχή 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, χαρακτηρίζεται συχνά ως ο κακός μαθητής στην Ευρώπη, αναφορικά με το θέμα των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ης στατιστικής υπηρεσίας της Σκωτίας (National Records Scotland), η δημοσιοποίηση των οποίων είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας, η Σκωτία κατέγραψε 1.264 θανάτους που συνδέονταν με τη χρήση ναρκωτικών το 2019, μια αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό αυτό των θανάτων είναι 3,5 φορές και πλέον μεγαλύτερο εκείνου στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, τμήμα του οποίου αποτελεί η Σκωτία.

Παρά το νέο αυτό ρεκόρ, η αύξηση είναι μικρότερη σε σχέση με το έτος 2018, όταν ήταν 27%. Εκτιμώντας πως κάθε τέτοιος θάνατος αποτελεί «μια τραγωδία», ο Σκωτσέζος υπουργός Υγείας Τζο ΦιτζΠάτρικ παραδέχθηκε πως είναι αποτέλεσμα μιας «σειράς υφιστάμενων από καιρό και σύνθετων προκλήσεων».

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος που θα επιτρέψει να επιλυθεί [αυτό το πρόβλημα] ξαφνικά. Υπάρχουν ωστόσο μέτρα που μπορούμε να πάρουμε τώρα τα οποία θα έχουν ένα αποτέλεσμα πιο άμεσο», πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε αυτά είναι μια επένδυση τουλάχιστον 95 εκατ. λιρών (περίπου 104 εκατ. ευρώ) φέτος στη μάχη κατά των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς και η διανομή naloxone, ενός φαρμάκου που χορηγείται σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας οπιούχων.

Η κρίση στη Σκωτία γύρω από την ηρωίνη εισόρμησε στη διεθνή σκηνή το 1996 με την ταινία “Trainspotting” του Ντάνι Μπόιλ, που διαδραματιζόταν στο Εδιμβούργο. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση πλήττουν με δύναμη τη “γενιά του Trainspotting” η οποία άρχισε να παίρνει ηρωίνη τα χρόνια 1980-1990.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Σκωτία έχει το πιο υψηλό ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Σουηδία.

Από τους θανάτους που καταγράφηκαν το 2019, το 69% αφορούσε άνδρες και το 68% ήταν ηλικίας 35-54 ετών, κυρίως στη Γλασκόβη, την πόλη με τους περισσότερους κατοίκους στη Σκωτία, και στην περιοχή της (404 θάνατοι).

Στο 94% των περιπτώσεων, ο θάνατος προκλήθηκε από περισσότερες της μίας ουσίες (ηρωίνη, μορφίνη, μεθαδόνη, βενζοδιαζεπίνη, οπιοειδή κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ αποκαλύπτει την «Προεδρική Λεωφόρο της Δόξας» – «Ξήλωσε» το πορτρέτο του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ έστειλε μήνυμα σε βοηθούς των Δημοκρατικών, αντικαθιστώντας το πορτρέτο του Μπάιντεν με ένα αυτόματο στιλό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρησιμοποιούσαν αλόγιστα την υπογραφή του πρώην προέδρου
Πορτρέτα πρώην προέδρων στον Λευκό Οίκο
1
Νετανιάχου: «Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από κράτη της Δύσης δεν δεσμεύουν με κανένα τρόπο το Ισραήλ»
Δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, μια ιστορική διπλωματική στροφή σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Η Ισπανία στέλνει πλοίο του Πολεμικού της Ναυτικού για να συνοδεύσει τον στολίσκο Global Sumud Flotilla στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ που έχει καταδικάσει ανοιχτά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, κάνοντας λόγο για γενοκτονία, κάνει πλέον ένα τολμηρό βήμα, δεσμεύοντας άμεσα την ισπανική στρατιωτική προστασία
Μια παλαιστινιακή σημαία φαίνεται καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ερμούπολης πριν από την αναχώρηση δύο ιστιοφόρων, του Electra και του Oxygen, που ανήκουν στο Global Sumud Flotilla και έχουν ως στόχο να φτάσουν στη Γάζα και να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ 2
Γροιλανδία: Η Δανία ζητά συγγνώμη για τις αναγκαστικές στειρώσεις
Από το Νουούκ, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν παρουσίασε τις επίσημες συγγνώμες προς τις Γροιλανδές γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε στείρωση ή σε αντισύλληψη για περισσότερα από τριάντα χρόνια
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν στη Γροιλανδία