Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυτός είναι ο εκλεκτός της Μέρκελ για τη θέση του… Γιούνκερ

Μέρκελ

Δεν είναι… έκπληξη το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για να είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Εκτός του ότι είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Βέμπερ είναι (κυρίως) Γερμανός.

Η στήριξη της Μέρκελ στον Βέμπερ είναι το… πρώτο βήμα. Αν ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίσει τη στήριξη κι άλλων κομμάτων,ο 46χρονος Βέμπερ θα είναι ο βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ώστε (αν εκλεγεί) να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, που ως επικεφαλής του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κράτους μέλους της ΕΕ ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, πιστεύεται ότι επιθυμεί να δει έναν Γερμανό στη θέση. Εξάλλου έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ένας Γερμανός είχε βρεθεί στην ηγεσία της Κομισιόν.

Μέρκελ
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – Φωτογραφία αρχείου

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η καγκελάριος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε να στηρίξει τον Βέμπερ, που ανήκει στο βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Βέμπερ επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη και άλλων μελών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας. Αν και το CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της Μέρκελ, ακολουθεί μια πιο δεξιά πολιτική και θεωρείται σύμμαχος ηγετών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, γνωστού επικριτή της επιθυμίας των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις