Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αυτός είναι ο μακελάρης του Πίτσμπουργκ! Λευκός γενειοφόρος νεοναζιστής! – video

Αυτός είναι ο μακελάρης του Πίτσμπουργκ! Λευκός γενειοφόρος νεοναζιστής! – video
φωτογραφία: Twitter

– Στα χέρια των αμερικανικών αρχών ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ
– Είναι λευκός γενειοφόρος και νεοναζιστής που φώναζε “θάνατος στους Εβραίους”
– Καταδίκασε ο Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για “πράξη μίσους”
– Σκέψεις για τοποθέτηση ενόπλων φρουρών σε εκκλησίες και τζαμιά στις ΗΠΑ

Υπό κράτηση βρίσκεται ο δράστης του πολλαπλού εγκλήματος που συντάραξε τις ΗΠΑ!

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Πίτσμπουργκ να ζήσει τον τρόμο όταν ένας άνδρας, πάνοπλος σαν “αστακός”, άνοιξε πυρ σε μία εβραϊκή συναγωγή.

Ο δράστης, λευκός γενειοφόρος, σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους – ανάμεσά τους 1 αστυνομικός – και άφησε πίσω του 12 τραυματίες, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, είναι 46 ετών, ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς , και είχε αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου σε social media.

Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς.

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αρχή του τρόμου

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου (27.10.2018), ημέρα αργίας των Εβραίων, με αρκετούς πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί στη συναγωγή “Το Δέντρο της Ζωής” για τη λειτουργία.

Έπειτα από δεκάδες κλήσεις που έγιναν την αστυνομία του Πίτσμπουργκ, περιπολικά περικύκλωσαν τη συναγωγή.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες όπου διακρίνονταν αστυνομικοί να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη. Ασθενοφόρα βρίσκονταν, επίσης, κοντά στη συναγωγή και η αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση σε δρόμους.

Στο σημείο μετέβη και κλιμάκιο της επίλεκτης ομάδας SWAT, ενώ ζητήθηκε ειδικός εξοπλισμός για να ανοίξουν κλειδωμένες πόρτες στους πάνω ορόφους.

Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ανέβηκε στον 3ο όροφο του κτιρίου και άρχισε να πυροβολεί προς τους αστυνομικούς, προτού αποφασίσει τελικά να παραδοθεί.

Τότε, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στους αστυνομικούς ότι άκουσαν τον 46χρονο Ρομπ Μπάουερς που φώναζε: “όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν”, γεγονός που αποκαλύπτει τα κίνητρα της ειδεχθούς πράξης του, μίας πράξης φυλετικού μίσους και ναζιστικών ιδεολογικών καταβολών.

Σοκαρισμένοι ακόμη και οι πιο έμπειροι αστυνομικοί

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ, Ουέντελ Χίσριτς, είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με το μακελειό στη συναγωγή ότι πρόκειται για “μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί”.

Ο αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πως τέσσερις από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί.

Το FBI ανέλαβε ήδη την έρευνα για την πολύνεκρη επίθεση.

Καταδικάζει το μίσος ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να καταδικάσει το “μίσος” στις ΗΠΑ και να εκφράσει, για πρώτη ίσως φορά, προβληματισμό λέγοντας “είναι φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, κάτι πρέπει να γίνει”.

Ζήτησε, παράλληλα, να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή:

“Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι όταν άνθρωποι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή”, τόνισε ο Τραμπ.

Εντούτοις, εκτίμησε ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν από εδώ και στο εξής ένοπλους φρουρούς…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις