Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτός είναι ο τρομοκράτης του Λούβρου

Αυτός είναι ο τρομοκράτης του Λούβρου

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για τον 29χρονο Αμπντάλα Ρέντα αλ Χαμάμι που έχει καταγωγή από την Αίγυπτο.

Όπως ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας, τα στοιχεία του έγιναν γνωστά όταν το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου έλαβε επιβεβαίωση από την πρεσβεία της χώρας στο Παρίσι.

Ο δράστης της επίθεσης κοντά στην είσοδο του Λούβρου τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα από πυρά των Γάλλων στρατιωτών.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής (03.02.2017) όταν ο άνδρας επιχείρησε να μπει στο Λούβρο από το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου. Φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος)», κράδαινε τη ματσέτα αλλά πριν συμβεί κάτι περισσότερο, ένας στρατιώτης (στη Γαλλία ισχύει ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 και εκτός από την αστυνομία περιπολίες κάνει και ο στρατός) αντέδρασε άμεσα: πυροβόλησε τον δράστη στο στομάχι πέντε φορές. Τον τραυμάτισε σοβαρά αλλά χωρίς να απειλείται η ζωή του. Και ο στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά, στο κεφάλι.

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 09:00 (τοπική ώρα) όταν οι στρατιώτες σταμάτησαν τον άνδρα. «Είχε μαζί του μια βαλίτσα και του απαγόρευσαν την είσοδο. Αμέσως μετά έβγαλε τη ματσέτα και επιτέθηκε» είπε αστυνομική πηγή. «Τότε ο αστυνομικός τον πυροβόλησε», πρόσθεσε. Πηγή της στρατιωτικής αστυνομίας που περιπολεί σε πόλεις – κλειδιά της Γαλλίας δήλωσε ότι οι στρατιώτες προσπάθησαν να παλέψουν με τον δράστη, πριν τελικά ανοίξουν πυρ. Ένας από τους στρατιώτες, πάνω στη μάχη, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και νοσηλεύεται.

Οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως δείχνουν τουλάχιστον τρεις στρατιώτες γύρω από τον πεσμένο στο έδαφος δράστη. Λίγο μακριά από το σώμα του άνδρα φαίνεται και η ματσέτα που είχε μαζί του. Σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Express στην κατοχή του δράστη, βρέθηκε και δεύτερη ματσέτα.

Ο συναγερμός ήταν άμεσος. Η περιοχή αποκλείστηκε, ο κοντινός σταθμός του Μετρό έκλεισε για το κοινό, ισχυρές δυνάμεις αναπτύχθηκαν, πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες, σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν παντού και ένα δεύτερο άτομο που «συμπεριφερόταν περίεργα» συνελήφθη αλλά είναι άγνωστο αν έχει σχέση με την επίθεση.

Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης. Την ώρα που ο άνδρας προσπάθησε να μπει στο Λούβρο, από το εμπορικό κέντρο Carrousel που βρίσκεται στο υπόγειο, μέσα στο μουσείο σύμβολο του Παρισιού βρίσκονταν 1.250 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές. Μάλιστα, μια φωτογραφία δείχνει παιδιά να έχουν στριμωχτεί σε μια γωνιά για να προφυλαχθούν.

Το Λούβρο εκκενώθηκε, με τους πολίτες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο την ώρα της επίθεσης να αποχωρούν τρομοκρατημένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε