Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η ΕΕ μετά τις επιθέσεις στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Ομάν

«Συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες και αξιολογούμε την κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση στον μέγιστο βαθμό εν μέσω αύξησης των εντάσεων σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

«Συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες και αξιολογούμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στους δημοσιογράφους.

«Έχουμε πει επανειλημμένως πως η περιοχή δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση, δεν χρειάζεται αποσταθεροποίηση, δεν χρειάζεται περαιτέρω ένταση και ως εκ τούτου καλούμε για αυτοσυγκράτηση στον μέγιστο βαθμό και για αποφυγή των προκλήσεων».

Το Ιράν αρνήθηκε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Αντιθέτως οι ΗΠΑ επιμένουν, λέγοντας πως διαθέτουν και «ντοκουμέντα».

Το… ντοκουμέντο των ΗΠΑ

Για να πείσουν πως… υπάρχουν αποδείξεις ενοχής, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα και video που, όπως υποστηρίζουν, έχει καταγράψει τη στιγμή που Ιρανοί κομάντος αφαιρούν από το Kokuka Courageous νάρκη που δεν είχε εκραγεί με μοναδικό στόχο να αποκρύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία!

Ένα video των λίγων δευτερολέπτων δείχνει, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να πλησιάζουν το Kokuka Courageous, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

τάνκερ
Φωτογραφία Reuters

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση.

Φωτογραφία Reuters

Στο video φαίνεται ένα μικρότερο σκάφος να πλησιάζει το ιαπωνικό τάνκερ Kokuka Courageous. Ένας άνδρας στέκεται στην άκρη του μικρού σκάφους και φαίνεται να αφαιρεί άγνωστο αντικείμενο από το δεξαμενόπλοιο. Κατά τις ΗΠΑ, το αντικείμενο αυτό είναι νάρκη που δεν είχε εκραγεί.

Δείτε το video

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις