Κόσμος

Bloomberg: Πιθανόν στη Γενεύη την Κυριακή η υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, πριν τη σύνοδο κορυφής της G7

Το τριήμερο 15-17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G7 στη Γαλλία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας για το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, καθώς οι ηγέτες των χωρών της G7 πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος χώρας της G7 υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ένας άλλος αξιωματούχος της G7 ανέφερε ότι η συμφωνία θα λάβει πιθανότατα τη μορφή μνημονίου συναντίληψης (MoU), παρά μιας τελικής συμφωνίας.

Η φετινή σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στο Εβιάν, στις γαλλικές Άλπεις, από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου. Η Γενεύη της Ελβετίας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και εξετάζεται ως πιθανή τοποθεσία για την υπογραφή της συμφωνίας, ακόμη και αυτή την Κυριακή (14.06.2026), σύμφωνα με άτομα παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις.

Παρά την προφανή κινητικότητα στη διπλωματική σκηνή, αρκετοί αξιωματούχοι της G7 εμφανίζονται συγκρατημένοι, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν είχαν υπάρξει ενδείξεις προόδου χωρίς όμως να υπάρξει τελική συμφωνία.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή μιας εύθραυστης διαδικασίας, όπου η πιθανότητα συμφωνίας αυξάνεται, αλλά δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε δεσμευτική πραγματικότητα.

Τα 14 σημεία του προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr έδωσε σήμερα (12.06.2026) στη δημοσιότητα αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες  -14 σημείων – με στόχο να τεθεί ένα πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό το σχέδιο συμφωνίας-πλαισίου προβλέπει τη «διαρκή και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου του Λιβάνου», «60 ημέρες διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στα πυρηνικά ζητήματα και την πλήρη άρση των κυρώσεων» που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επικαλούμενο πηγή στην ιρανική διαπραγματευτική ομάδα, το πρακτορείο ανέφερε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει «την αποδέσμευση δεσμευμένων ιρανικών κεφαλαίων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια της τελικής περιόδου διαπραγμάτευσης των 60 ημερών», διευκρινίζοντας ότι το μισό του ποσού αυτού θα «τεθεί στη διάθεση του Ιράν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο δημοφιλή
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Νότια Αφρική: Διαρρήκτες βασάνιζαν δύο ηλικιωμένους επί 3 ώρες – Τους έριξαν βραστό νερό, προσπάθησαν να κόψουν τις θηλές της γυναίκας
Ο 67χρονος αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά ενός χρηματοκιβωτίου στους δράστες και εκείνοι ξεκίνησαν να τους βασανίζουν - Απείλησαν να βιάσουν την 68χρονη σύζυγο
Αστυνομία της Νότιας Αφρικής
Επεισόδιο του Αμπντούλ ελ Σαγιέντ με δημοσιογράφο του Sky News – Το βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 8,8 εκατομμύρια προβολές
Το βρετανικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του ελ Σαγιέντ ότι ο δημοσιογράφος «κυνηγούσε» τον πολιτικό ή ότι έχει μόνο πέντε θεατές στις ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Abdul El-Sayed
16
Ο Τραμπ παραδέχεται ότι έχασε στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω του πολέμου με το Ιράν που «οδήγησε σε μια μικρή αύξηση στην τιμή της βενζίνης»
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις εξελίξεις στους δημοσιογράφους - Απάντησε αρνητικά στο αν σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Χέγκσεθ
AP Photo
52