Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Boeing: Αναβαθμίζουν το λογισμικό μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία

Boeing
Φωτογραφία Reuters

Το λογισμικό ασφαλείας που είχε εγκατασταθεί στα Boeing 737 MAX 8 προκάλεσε υποψίες πως ίσως ευθύνεται για τις πολύνεκρες τραγωδίες των τελευταίων μηνών, σε Ινδονησία και Αιθιοπία. Η εταιρία αποφάσισε, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δεύτερη αεροπορική τραγωδία της περασμένης Κυριακής, να το αναβαθμίσει.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (11.03.2019), μόλις μια μέρα μετά την αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία και τη συντριβή (τη δεύτερη σε λίγους μήνες) ενός Boeing 737 MAX 8 με αποτέλεσμα 157 άνθρωποι να σκοτωθούν, η εταιρία ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει το «ύποπτο» λογισμικό!

Η εγκατάσταση της αναβάθμισης του λογισμικού, όπως ανακοίνωσε η Boeing θα γίνει σε όλα τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX 8. Η ανακοίνωση της εταιρίας ήρθε μόνο αφού η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έκανε γνωστό πως θα ζητήσει να γίνουν αλλαγές στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους από τον Απρίλιο.

Η Boeing φρόντισε να μην συνδέσει την αναβάθμιση με τη συντριβή του αεροπλάνου της Ethiopian Airlines, στην Αιθιοπία, λίγα λεπτά αφού είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα με προορισμό το Ναϊρόμπι. Εξέφρασε όμως συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τη Boeing η απόφαση για την αναβάθμιση πάρθηκε γιατί μετά τη συντριβή του Boeing 737 MAX 8, της Lion Air τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία, αναπτύχθηκε μια «βελτίωση του λογισμικού ελέγχου» του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει «ακόμη πιο ασφαλές». Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία Reuters

Είχε προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη Boeing και τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX 8 από τις ΗΠΑ και την FAA. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το συγκεκριμένο αεροπλάνο προς την διεθνή κοινότητα (Continued Airworthiness Notification to the International Community, CANIC). Ζήτησε όμως οι υποχρεωτικές σχεδιαστικές αλλαγές στο αεροσκάφος να γίνουν τον Απρίλιο

Η FAA σημείωσε επίσης στην ανακοίνωσή της, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι η έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines «μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα ή να ληφθούν μέτρα».

Νέα «χαστούκια»

Παρά την ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ, δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλες χώρες. Η κρατική αεροπορική εταιρία του Μεξικό, Aeroméxico, ανακοίνωσε ήδη ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines στην Αιθιοπία.

«Οι πτήσεις που εκτελούνται από αυτά τα αεροσκάφη θα καλυφθούν από τον υπόλοιπο στόλο», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Την ίδια απόφαση, υπενθυμίζεται, έχουν πάρει οι αρχές της Κίνας, της Ινδονησίας, της Νότιας Κορέας και της Μογγολίας, όπως και οι εταιρείες Ethiopian Airlines (Αιθιοπία), Comair (Νότια Αφρική) και Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν).

Στο κατάλογο προστέθηκε και η Σιγκαπούρη, που ανακοίνωση ότι απαγορεύει μέχρι νεοτέρας την είσοδο όλων των Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο της. Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι από τις 14:00 (σ.σ. 06:00 ώρα Ελλάδας) αναστέλλει προσωρινά «τις πτήσεις όλων των τύπων του μοντέλου Boeing 737 MAX προς και από τη Σιγκαπούρη». Αιτία τα δυο αεροπορικά δυστυχήματα των τελευταίων μηνών. Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).

Πάντως οι περισσότερες εταιρείες που έχουν στο στόλο τους Boeing 737 MAX 8συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις