Σάββατο, 13 Απρ.
26oC Αθήνα

Brain drain και στην Ιταλία! 816.000 Ιταλοί μετανάστευσαν τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω κρίσης

Brain drain και στην Ιταλία! 816.000 Ιταλοί μετανάστευσαν τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω κρίσης
photo intime

Εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζει προβλήματα με την μετανάστευση καθώς 816.000 άτομα μετανάστευσαν στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, 816.000 Ιταλοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία δέκα χρόνια ενώ το 73% αυτών που εγκατέλειψαν την Ιταλία είναι ηλικίας πάνω από 25 ετών και σχεδόν τρεις στους τέσσερις έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Οι πολίτες από την Ιταλία που αποφασίζουν να πάνε να ζήσουν μόνιμα στο εξωτερικό προέρχονται, κυρίως, από την περιφέρεια του Μιλάνου, τη Σικελία, το Βένετο και την περιοχή της Ρώμης. Το 2018, η πρώτη χώρα που επέλεξαν για να εγκατασταθούν μόνιμα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Πάντως το επόμενο έτος, λόγω της διαδικασίας του Brexit, είναι σχεδόν αδύνατο η Μεγάλη Βρετανία να παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των Ιταλών που ξεκινούν μια καινούρια ζωή στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το 2018, για πρώτη φορά παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού μεταναστών από τις αφρικανικές χώρες προς την Ιταλία. Η μείωση του σχετικού ποσοστού, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, είναι του 18%. Αντιθέτως, από το 2014 μέχρι το 2017 ο αριθμός τους παρουσίαζε διαρκή αύξηση.

Τέλος λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που συνεχίζει να καταγράφεται στις περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας, συνεχίζεται το ρεύμα «εσωτερικής μετανάστευσης» από την Σικελία, την Καλαβρία, την περιοχή της Νάπολης και την Απουλία, προς τις πιο εύπορες περιοχές του ιταλικού Βορρά. Πέρυσι, «ανηφόρησαν» προς τις περιφέρειες της Βενετίας, του Μιλάνου, της Τεργέστης και της Μπολόνια, 117.000 Ιταλοί με καταγωγή από τις περιφέρειες του Νότου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις