Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit: Μετράνε αντίστροφα οι Βρετανοί για την ιστορική έξοδο

Brexit: Μετράνε αντίστροφα οι Βρετανοί για την ιστορική έξοδο
photo Reuters

Πανηγύρια αλλά και προβληματισμός στην Μεγάλη Βρετανία λίγο πριν το ιστορικό ¨αντίο”.
Οι δυσκολίες στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.
Η πρεσβεία στις Βρυξέλλες προχώρησε στην υποστολή της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας λέει η ΕΕ.

Ιστορικές στιγμές ζει η Μεγάλη Βρετανία καθώς μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και αντιδράσεων,  πραγματοποιείται το Brexit. Ήδη στους δρόμους του Λονδίνου αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις του νησιού βρίσκονται χιλιάδες υποστηριχτές του Brexit, οι οποίοι περιμένουν να πανηγυρίσουν την έξοδο στη Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

photo Reuters
photo Reuters

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πάντως προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθώς οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας εμφανίζονται διχασμένοι για τον χωρισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα πάντως στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από την Ένωση, έπειτα από 47 χρόνια.

Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή. Αύριο Σάββατο, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υποστολή σημαίας και στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο.

Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

 

photo Reuters

Τζόνσον: Από αύριο πιάνουμε δουλειά

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει αμέσως δουλειά μετά το Brexit για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στη χώρα καθώς και να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, γυρίζουμε σελίδα στον διχασμό των τρεισήμισι τελευταίων ετών και προχωράμε ολοταχώς για να ενώσουμε το έθνος και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Click4more: Το ξεκαθάρισε ο Μακρόν! “Θα έχετε άλλη αντιμετώπιση μετά το Brexit”

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, «το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη μελλοντική εμπορική ατζέντα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας συμφωνίας της μορφής της FTA (σ.σ. Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τον Καναδά) με την ΕΕ».

«Από αύριο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης ελεύθερο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο να έχουμε καλύψει το 80% του εμπορίου μας με συμφωνίες τύπου FTA μέσα σε τρία χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας λέει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρώπη οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε ο Γάλλος πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

photo Reuters
photo Reuters

«Τείνουμε το χέρι, όμως είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», επέμεινε. Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «αν οι Βρετανοί θέλουν να μπορούν να επωφεληθούν για ακόμη μία φορά από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, αυτό θα γίνει προφανώς υπό όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ο Επίτροπος επισήμανε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλους τους τομείς, «δεν ξεκινούν από το μηδέν». «Δεν είναι σαν να συζητάμε με μια καινούρια χώρα με την οποία θα πρέπει να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα», σχολίασε.

Η Βρετανία αποχωρεί απόψε από την ΕΕ, βάζοντας τέλος σε έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών. Η αποχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεύτερης φάσης, αυτής των διαπραγματεύσεων για τους μελλοντικούς δεσμούς των δύο πλευρών μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις