Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Brexit: Εκλογές θα ζητήσει ο Μπορίς Τζόνσον σε περίπτωση νέας ήττας στο κοινοβούλιο

Brexit: Εκλογές θα ζητήσει ο Μπορίς Τζόνσον σε περίπτωση νέας ήττας στο κοινοβούλιο
photo Reuters

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται για νέα μάχη μετά τη χθεσινή ταπεινωτική ήττα.

Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται σήμερα να ψηφίσουν νόμο που θα εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που αποτελεί στόχο του Μπόρις Τζόνσον.  Το αποτέλεσμα αυτή της ψηφοφορίας είναι κρίσιμο όχι μόνο για το Brexit, καθώς αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν τον νόμο, αψηφώντας την κυβέρνηση, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Πάντως για να εγκριθεί αυτό το σχέδιο νόμου θα χρειαστεί πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του έχει δεσμευτεί για ένα Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και για να αποδείξει του λόγου το αληθές ο Βρετανός υπουργός οικονομικών, Σατζίντ Τζαβίντ θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις δημοσιονομικές του προτεραιότητες, ειδικά τα επιπλέον δύο δισεκατομμύρια λιρών που έχουν διατεθεί για την περίοδο 2020-2021 στις προετοιμασίες του Brexit.

Αυτοί που είναι ενάντια στο Brexit χωρίς συμφωνία πάντως φοβούνται πως οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες όποιος και να είναι ο βαθμός συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε Βρετανούς απώλειες ύψους 14,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Χάνει το έλεγχο ο Τζόνσον”

Η ταπεινωτική ήττα του Μπόρις Τζόνσον στην έγινε πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες με τις περισσότερες να κάνουν λόγο πως “έχασε τον έλεγχο”.

«Ο πρωθυπουργός έχασε ιστορική ψηφοφορία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, ενώ η Daily Express που είναι υπέρ του Brexit γράφει ότι το κοινοβούλιο «παραδόθηκε απέναντι στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για «μία ακόμη επονείδιστη ημέρα μίας υποτιθέμενης δημοκρατίας».

Κατά το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% υπέρ ενός διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά τρία χρόνια μετά το θέμα διχάζει την βρετανική κοινωνία και διαδήλωση κατά του Brexit οργανώνεται σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Αντεπίθεση ετοιμάζει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με το επιτελείο του για να δει πως θα αντιμετωπίσει τη σημερινή μάχη, όπου θα απαντήσει για πρώτη φορά σε ερωτήσεις των βουλευτών.

Εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν στην συνέχεια να επιβάλουν την αναβολή της αποχώρησης, ο Μπόρις Τζόνσον θα θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και υπέρ μίας άχρηστης νέας παράτασης του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, στην περίπτωση αυτή (η διεξαγωγή εκλογών) θα είναι ο μόνος τρόπος για την διευθέτηση της κατάστασης», προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση πάντως όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιδιώκει η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών να ορισθεί στα μέσα του Οκτωβρίου, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Όμως υπάρχουν βουλευτές που φοβούνται ότι θα αλλάξει ημερομηνία για μετά την 31η Οκτωβρίου, δεσμεύοντας την χώρα σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ενισχύεται η στερλίνα μετά την ήττα Τζόνσον

Στο μεταξύ η στερλίνα πήρε τα πάνω της σήμερα μετά την ήττα που γνώρισε ο Μπόρις Τζόνσον και το μπλόκο από τους βουλευτές στο Brexit χωρίς συμφωνίαΜετά την υποχώρηση της ισοτιμίας της χθες κάτω από τα 1,20 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,7% στα 1,2170 δολάρια σήμερα στις 12.50 (ώρα Ελλάδας).

Τέλος σύννομη χαρακτήρισε σκοτσέζικο δικαστήριο την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το δικαστήριο το ζήτημα είναι πολιτικό που θα πρέπει να κριθεί από το κοινοβούλιο και το εκλογικό σώμα, με την Τζοάνα Τσέρι, βουλευτή του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος που ηγήθηκε της δικαστικής προσφυγής, να δηλώνει πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις