Πέμπτη, 20 Ιουν.
33oC Αθήνα

Brexit: Ελεύθερη κυκλοφορία για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία ζητά η Κομισιόν

Brexit

Δεν είναι και τόσο αισιόδοξη για τις σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα τόνισε πως η Βρετανία δεν μπορεί να ευελπιστεί ότι θα έχει εμπορικές σχέσεις χωρίς τριβές με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, χωρίς να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία για τους Ευρωπαίους.

“Εάν δεν υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κροατία καθώς ο Ζάγκρεμπ ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η δήλωση αυτή είναι ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τη Βρετανία η οποία μάλλον θα πρέπει να περιορίσει τις προσδοκίες που έχει για την εμπορική συμφωνία που θέλει να επιτύχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έκανε γνωστό ότι προτίθεται να θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η οποία επέτρεπε έως τώρα στους πολίτες της ΕΕ να ζουν στη Βρετανία και στους Βρετανούς να ταξιδεύουν και να ζουν στις χώρες της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα “εντατικές” διαπραγματεύσεις. “Θα είμαστε πολύ φιλόδοξοι, πολύ προσηλωμένοι, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν”, είπε προειδοποιώντας ωστόσο ότι “ο χρόνος είναι πολύ σύντομος”.

“Είναι σημαντικό για εμάς η Βρετανία να επιλέξει σε ποιο σημείο θέλει ή όχι να είναι κοντά στην ΕΕ”, εξήγησε.

Προκειμένου η Βρετανία να έχει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, “υπάρχει ασφαλώς μια αναγκαία προϋπόθεση, που είναι να αναγνωρίσει τις κανονιστικές αρχές ή τους κανόνες”, είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι η ΕΕ “επιθυμεί μια σταθερή και καλή εταιρική σχέση” με τους Βρετανούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις