Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Επίθεση Μπράουν σε Φάρατζ και Τζόνσον – Τους κατηγορεί για “πατριωτικό σφετερισμό”

Brexit: Επίθεση Μπράουν σε Φάρατζ και Τζόνσον – Τους κατηγορεί για “πατριωτικό σφετερισμό”
photo Reuters

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και κατηγόρησε για πατριωτικό σφετερισμό Φάρατζ και Τζόνσον.

Ο άλλοτε ηγέτης των Εργατικών κατηγόρησε το κόμμα των Συντηρητικών πως μετέτρεψε μία πράξη «οικονομικού αυτοτραυματισμού σε τεστ πατριωτισμού», ενώ υπερασπίστηκε τις συνελεύσεις των πολιτών για το Brexit και μάλιστα κάλεσε το κόμμα του να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μπράουν μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αντιρατσιστική οργάνωση Hope Not Hate και η Fabian Society δήλωσε ότι η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει Brexit δεν βρισκόταν ποτέ άλλοτε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, όντας αντιμέτωπη με τον «σφετερισμό του πατριωτισμού» από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φαράτζ.

«Η χώρα πρόκειται να διαλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό, αλλά αυτό που λείπει μέχρι τώρα από τον αγώνα διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών είναι μία σοβαρή συζήτηση γύρω από το μεγαλύτερο υπαρξιακό ζήτημα όλων, την ενότητα του Η.Β. και το μέλλον της, και το πώς θα εμποδίσουμε την ακόμη πιο καταστροφική πτώση στους διχαστικούς εθνικισμούς» είπε και σημείωσε: «Πιστεύω ότι η ένωση βρίσκεται σήμερα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι σε οποιαδήποτε στιγμή εδώ και 300 χρόνια και σε μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από όταν έπρεπε να αγωνιστούμε για την ενότητα το 2014, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την Σκοτία».

Ο Μπράουν, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία εναντίον του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκοτίας, υποστήριξε σύμφωνα με το ΑΜΝΑ ότι η ενότητα και ακεραιότητα της Βρετανίας δεν απειλείται μόνο από την αλλαγή στάσης του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, προς μία σκληρότερη εκδοχή για ανεξαρτησία, αλλά και από την περιφρόνηση για την ενότητα από το κόμμα των Συντηρητικών, και από τον πιθανότερο για την θέση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις