Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Brexit – Γιούνκερ: “50% – 50% να συμφωνήσουμε με τον Μπόρις Τζόνσον”!

Brexit – Γιούνκερ: “50% – 50% να συμφωνήσουμε με τον Μπόρις Τζόνσον”!
Reuters (αρχείο)

Πιθανή μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία” υπογράμμισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σχετικά με το Brexit, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι πιθανότητες για μια συμφωνία ξεπερνούν το 50%.

Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και απερχόμενος επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε ότι “εάν το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές, τότε δεν θα χρειαζόταν”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσκόλληση στο backstop, το σχέδιο διασφάλισης ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά μετά το Brexit.

“Όσον αφορά τις λεγόμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις, ας μας επιτρέψετε σε εμάς και τη Βρετανία να επιτύχουμε τους βασικούς στόχους του backstop… εάν υπάρξουν αποτελέσματα, δεν με νοιάζει το μέσο” τόνισε.

“Εάν οι στόχοι επιτευχθούν, όλοι τους, τότε δεν χρειαζόμαστε το backstop“.

Brexit: Στους επικριτές του Μπόρις Τζόνσον και ο Τζον Μέιτζορ

Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ επιχειρηματολόγησε, στηλιτεύοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση Τζόνσον δεν έφερε μάρτυρες υπεράσπισης ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, που καλείται να κρίνει αν ήταν νόμιμη η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου εκ μέρους του σημερινού πρωθυπουργού.

“Όταν έχει διατυπωθεί μια τέτοιου είδους κατηγορία, το φυσιολογικό θα ήταν να έχουμε τουλάχιστον κάποιου είδους καταθέσεις μαρτύρων ως απάντηση. Και στην περίπτωση αυτή κάναμε μια ευθεία καταγγελία ότι οι αιτίες που περιέχονται στα έγγραφα δεν υφίστανται, και δεν υπήρξε καμία κατάθεση μάρτυρα και καμία αιτιολόγηση αυτού”, δήλωσε ο Λόρδος Γκάρνιερ.

Click4more: Κομισιόν: “Λάβαμε προτάσεις από το Λονδίνο” – Μπόρις: “Όχι τελεσίγραφα”!

Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή για να μην αντιμετωπίσει εμπόδια στην εφαρμογή των σχεδίων του για το Brexit.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζει το κλείσιμο της Βουλής απαραίτητο ώστε να μπορέσει στη διάρκεια αυτών των πέντε εβδομάδων να συγκροτήσει τις νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησής του.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας αναμένεται να γίνει γνωστή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις