Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για προσωρινό λουκέτο στη Βουλή

Brexit
Reuters (αρχείο)

Αγωνία στη Βρετανία για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου όσον αφορά τη νομιμότητα της ενέργειας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής (22.9.2019) μια εκπρόσωπος του Τζόνσον, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας (23.9.2019) την απόφασή του για το αν η αναστολή (επί πέντε εβδομάδες) των εργασιών της Βουλής είναι σύννομη με το σύνταγμα ή όχι.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι “ελπίζει” να ενημερώσει γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας (23.9.2019) για το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Δημοσκόπηση – Μπόρις Τζόνσον: Μπροστά  οι Συντηρητικοί

Το Συντηρητικό κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον καταγράφει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων από το κόμμα των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (21.9.2019), ενόψει πιθανής προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 37% των ψήφων, ενώ οι Εργατικοί το 22% στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Opinium που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Observer.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά το κλείσιμο του βρετανικού κοινοβουλίου, στις 11 Σεπτεμβρίου, το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον εμφάνιζε ποσοστό 38% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν μόλις 24%.

Στη Νέα Υόρκη ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει, όπως ήταν προγραμματισμένο, στη Νέα Υόρκη και θα παραστεί στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου για το Κλίμα, ανακοίνωσε την Κυριακή (22.9.2019) η Ντάουνινγκ Στριτ, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναστολή του κοινοβουλίου.

Ο Τζόνσον αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Το θέμα του Brexit και η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις διμερείς συνομιλίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις