Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Brexit: Η Ιρλανδία τρέμει την αποτυχία εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία

Brexit: Η Ιρλανδία τρέμει την αποτυχία εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία
photo Reuters

“Υπαρξιακή απειλή” θα αποτελέσει για την Ιρλανδία, η αποτυχία εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Αυτό προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ λίγες ώρες πριν το ιστορικό Brexit αναφέροντας πως “μία αποτυχία στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας θα συνιστούσε σημαντική απειλή, και μάλιστα υπαρξιακή απειλή, για την οικονομία μας το 2021. Χρειαζόμαστε άρα αυτήν την συμφωνία».

Λονδίνο και Βρυξέλλες μετά το Brexit ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική τους σχέση, με το Λίο Βαράντκαρ να θεωρεί ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι περισσότερο στην ρητορική παρά στην ουσία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε μία καλή συμφωνία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πιστεύω ότι οι δύο πλευρές -ΕΕ και Βρετανία- βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Είναι μακριά περισσότερο στην ρητορική παρά στην ουσία», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του.

«Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές ότι δεν θέλουμε ποσοστώσεις, δασμούς και ότι θέλουμε το ελάχιστον δυνατόν γραφειοκρατίας και ελέγχων. Και αυτά είναι σημαντικά, ιδιαιτέρως για την Ιρλανδία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις