Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Brexit: Η ώρα της κρίσης στο Βρετανικό κοινοβούλιο – Τι προβλέπει η διαδικασία

Brexit

Ώρα… κρίσης για το Brexit και την έγκριση της πρότασης της Τερέζα Μέι από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Την έναρξη της συνεδρίας θα κάνει ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ.

Στην ατζέντα της… Brexit ημέρας βρίσκονται δεκατέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής θα αποφασίσει ποιες από τις τροπολογίες θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Βρετανίας) και θα διαρκέσει ανάλογα με τον αριθμό των τροπολογιών που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής. Εκτιμάται ότι η τελική ψηφοφορία για την κύρια πρόταση για το Brexit θα ξεκινήσει γύρω στις 21.00 (ώρα Βρετανίας). Αν, όπως αναμένεται, η βρετανίδα πρωθυπουργός χάσει την ψηφοφορία, θα προβεί σε κάποιο είδος άμεσης απάντησης προς τα μέλη του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη ανακοίνωση και από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζ. Κόρμπιν.

Μία από τις πιο σημαντικές τροπολογίες που αναμένονται σήμερα είναι αυτή του Συντηρητικού Hugo Swire, η οποία έχει στόχο να επιβάλει όρους σχετικά με τη λειτουργία του backstop.

“Δίνουν και παίρνουν” οι προβλέψεις

Καθώς οι Βρετανοί αρέσκονται στις προβλέψεις, ήδη από το πρωί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μία άτυπη καταμέτρηση ψήφων των βουλευτών, για το πώς δηλαδή πρόκειται να ψηφίσουν στην καθοριστική βραδινή ψηφοφορία. Η πλειοψηφία των προβλέψεων αυτών δείχνουν μεγάλη απόκλιση των «υπέρ» και των «κατά» (από 130 έως πάνω από 200 ψήφοι) και μεγάλη ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τους αριθμούς, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Ακόμη και στην ιστοσελίδα (ConservativeHome) όπου γράφουν ειδικοί αναλυτές και απευθύνεται σε μέλη των Τόρις, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 75 Συντηρητικοί βουλευτές θα καταψηφίσουν σίγουρα τη συμφωνία, άλλοι 26 πιθανώς θα αντιταχθούν και 10 επιπλέον, ίσως τη στηρίξουν.

Σεντένο: Ε.Ε και Βρετανία θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ε.Ε και η Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

«Θα δούμε το αποτέλεσμα (της ψηφοφορίας) σήμερα και θα μπορούμε να προσαρμόσουμε την πορεία μας», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό SIC στο Στρασβούργο. «Μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους… Θα χρειαστεί να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία και να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Πρακτικά, οτιδήποτε είναι καλύτερο από μία έξοδο χωρίς συμφωνία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις