Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Brexit: Και άλλη κατραπακιά για Τζόνσον! Εναντίον του και το κορυφαίο εφετείο της Σκωτίας

Τζόνσον
photo Reuters

Συνεχίζονται οι σφαλιάρες για τον Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με το Brexit καθώς το κορυφαίο εφετείο της Σκωτίας έκρινε παράνομο το κλείσιμο του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα το εφετείο αποφάνθηκε πως η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν παράνομη, κάτι που βαθαίνει την κρίση αναφορικά με το Brexit.

Αυτή είναι η πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων του Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με την απόφασή του να διακόψει την λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης, στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η κίνηση δείχνει πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επιμένει στο σχέδιό του για το Brexit και για το κλείσιμο του κοινοβουλίου, μια κίνηση που έχει χαρακτηριστεί ως αντιδημοκρατική από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit είναι ρευστή και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Από τον συμβεί τελικά μια άτακτη έξοδος μέχρι να ανατραπεί η απόφαση του δημοψηφίσματος το 2016.

«Ζητούμε να συγκληθεί αμέσως το κοινοβούλιο», δήλωσε η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, στο Sky News μετά την ετυμηγορία του σκωτσέζικου δικαστηρίου.

Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την απόγοήτευσή του για την δικαστική απόφαση και τόνισε ότι «θα ασκήσουμε έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει».

Προβλήματα πάντως δεν έχει μόνο ο Τζόνσον αλλά και στο Εργατικό Κόμμα με τον Νο2 του κόμματος, Τομ Γουότσον, να δηλώνει πως ζητά να ενταθεί η πίεση για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit πριν από ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Ας ασχοληθούμε λοιπόν με το Brexit, σε ένα δημοψήφισμα, όπου καθένας θα μπορέσει να πει αυτό του θέλει, και μετά να ενωθούμε και να δώσουμε τη μάχη των εκλογών πάνω σ’ ένα θετικό κοινωνικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος με τους όρους μας, όχι πάνω στο ‘Brexit ή θάνατος’ του Μπόρις Τζόνσον», δήλωσε ο Γουότσον σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Πάντως πηγή στο Εργατικό Κόμμα ανέφερε στο επιχείρημα του Γουότσον: «Οι απόψεις του Τομ για το Brexit, που συνεχώς αλλάζουν, είναι πολύ γνωστές και δεν επηρεάζουν πραγματικά τη συζήτηση του κόμματός μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις