Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Brexit και… ζόρια για τη Μέι! Έκκληση στους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία

Brexit και… ζόρια για τη Μέι! Έκκληση στους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία
Φωτογραφία Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε σήμερα το “πράσινο φως” για το Brexit, και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για την Τερέζα Μέι, που έκανε έκκληση στους Βρετανούς βουλευτές για στήριξη της συμφωνίας.

Πλέον, όλα είναι στα χέρια της Τερέζα Μέι. Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να “περάσει” την συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Αποστολή κάθε άλλο παρά εύκολη, ειδικά αν σκεφτούμε το τσουνάμι παραιτήσεων στην κυβέρνησή της και τις σφοδρές αντιδράσεις στην χώρα της μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας που πέτυχε η Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

Όπως δήλωσε, η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ”.

Η Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει “έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας”. Παράλληλα όπως είπε, “θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες.”

Στη συνέχεια, κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία για το Brexit, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Πάντως, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, διεμήνυσε ήδη ότι το κόμμα του, θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Γιατί είναι καλή η συμφωνία

Η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε απευθείας στους Βρετανούς πολίτες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι δύο άλλοι λόγοι είναι ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι “ελεύθερη” να έχει τους δικούς της νόμους. Ως εκ τούτου, επισήμανε, η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit, ενώ προσέθεσε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε».

Είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η μη στήριξη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο θα σήμαινε μεγαλύτερη “αβεβαιότητα”.

“Καθάρισαν” σε λιγότερο από μία ώρα

Όλα τέλειωσαν πολύ νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς. Οι ηγέτες της ΕΕ χρειάστηκαν λιγότερο από μία ώρα για να εγκρίνουν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας”, γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Φωτογραφία: Reuters

 

«Αυτή είναι η συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο να την εγκρίνει» ήταν το μήνυμα Γιούνκερ.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.

Τι πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία για το Brexit

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις