Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Brexit: “Κινητοποίηση” στην Ευρώπη για το σενάριο… ατυχήματος

Brexit
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Το ενδεχόμενο να γίνει το Brexit χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ημερομηνία – κλειδί είναι… πιο ορατό από ποτέ και όλοι προετοιμάζονται για κάτι τέτοιο.

Ενημερωτική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα των τελωνείων και της έμμεσης φορολογίας λόγω του διαφαινόμενου κινδύνου να γίνει το Brexit στις 30 Μαρτίου του τρέχοντος έτους χωρίς συμφωνία ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το σενάριο “μη συμφωνίας”.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εκστρατεία αυτή θα συμβάλει στην ενημέρωση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 30 Μαρτίου, σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση. Η προετοιμασία ενόψει της αλλαγής του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρίτη χώρα είναι, για την Επιτροπή, εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποτραπούν σοβαρές διαταράξεις για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Το Brexit και οι ορατοί κίνδυνοι

«Δεδομένου ότι, καθώς πλησιάζουμε στην 29η Μαρτίου, αυξάνεται ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές τελωνειακές αρχές εργάζονται σκληρά ώστε να είναι έτοιμες να θεσπίσουν ελέγχους για τα εμπορεύματα που κυκλοφορούν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε ο Eπίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι “το μέτρο αυτό έχει καθοριστική σημασία για την προστασία των καταναλωτών και της εσωτερικής αγοράς”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προκειμένου να προετοιμαστούν για ένα σενάριο «αποχώρησης χωρίς συμφωνία» και να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα πρέπει:

-Nα αξιολογήσουν κατά πόσο διαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόσουν τις τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες, π.χ. σχετικά με τους « προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής».

-Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν διάφορες τελωνειακές άδειες και καταχωρίσεις προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.

-Να επικοινωνήσουν με την οικεία εθνική τελωνειακή αρχή για να ενημερωθούν σχετικά με άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από σήμερα τίθεται στη διάθεση των επιχειρήσεων σειρά εγγράφων, συμπεριλαμβανομένου ενός απλού καταλόγου ελέγχου 5 σημείων, που παρέχει επισκόπηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις