Τρίτη, 7 Μαΐ
26oC Αθήνα

Brexit: Νέο δημοψήφισμα ζητούν 71 βουλευτές των Εργατικών

Brexit: Νέο δημοψήφισμα ζητούν 71 βουλευτές των Εργατικών
photo Reuters

Μια ομάδα από 71 βουλευτές των Εργατικών ζητούν με επιστολή προς τον πρόεδρο Τζέρεμι Κόμπι, να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Η ταπεινωτική ήττα της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit έχει αυξήσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιδιώξει άλλο σχέδιο για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να επιδιώξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η θέση των Εργατικών είναι να ασκηθούν πιέσεις για τη διενέργεια εκλογών ως πρώτη επιλογή, αλλά να διατηρήσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit αν δεν υλοποιηθεί η πρώτη επιλογή. Οι Εργατικοί διαθέτουν 256 βουλευτές.

Την ίδια ώρα η Τερέζα Μέι δεν εμφανίζεται ξεκάθαρη για το τι θα συμβεί μετά το Brexit έπειτα από τη συντριπτική ήττα που υπέστη χθες στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

“Η Μέι δεν δείχνει να έχει η ίδια μια σαφή ιδέα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και δεν μου φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει ή να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να υπάρξει χώρος για νέες ιδέες”, είπε η Στέρτζον μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δυο γυναικών. “Αυτή τη στιγμή το λιγότερο που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι η επέκταση του Άρθρου 50”, είπε η ίδια στο BBC Λονδίνου.

ΕΕ: Δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.

Μέρκελ: Υπάρχει χρόνος…

Τέλος η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις» επί μίας συμφωνίας για το Brexit, με βάση ενδεχόμενες προτάσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Έχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι «λυπάται πολύ» για την μαζική απόρριψη της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Θέλουμε οι ζημίες, και θα υπάρξουν ζημίες σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις