Κόσμος

Brexit: Όλα τα σενάρια μετά την παραίτηση Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι παραιτήθηκε την ώρα που το θέμα του Brexit παραμένει μετέωρο... Δεν είναι λίγα τα σενάρια που θα πέσουν στο τραπέζι.

Και τώρα τι γίνεται με το Brexit; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους Βρετανούς μετά και την ανακοίνωση της παραίτησης της Τερέζα Μέι. Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πολλά και κάνουν λόγο από νέα αναβολή του διαζυγίου ως και νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία είναι πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη. Αναλυτικά τα σενάρια…

Προς νέα αναβολή του διαζυγίου

Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.

Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.

Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.

Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

Καμία συμφωνία

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Νέο δημοψήφισμα και «όχι» στο Brexit

Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου.

Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Όμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη
Συνελήφθη ο Νο.1 εγκληματίας του Εκουαδόρ και βαρόνος ναρκωτικών, «El Fito» - Είχε διατάξει τη δολοφονία πολιτικού το 2023
Ο El Fito είχε δραπετεύσει από τη φυλακή La Regional τον Ιανουάριο του 2024 με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο φυλάκων, όπου έκτιε την ποινή φυλάκισής του που ήταν 34 χρόνια για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών
Συνοδευόμενος από στρατιώτες και αστυνομικούς, ο Adolfo «Fito» Macias, ο αρχηγός της συμμορίας Choneros, φτάνει στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, αφού συνελήφθη
1