Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Brexit: Περισσότερο χρόνο ζητά από το κοινοβούλιο η Μέι

Brexit
photo Reuters

Στη τελική ευθεία για την κατάθεση της νέας πρότασης για το Brexit βρίσκεται η Τερέζα Μέι, η οποία ζητά περισσότερο χρόνο από το κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα καταθέσει μία πρόταση για το Brexit προς συζήτηση στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, η οποία θα επιδέχεται τροποποιήσεων από τους βουλευτές και, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, την ίδια μέρα θα υπάρξει νέα ομιλία της πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο και νέα συζήτηση πάνω σε νέα πρόταση της κυβέρνησης στις 27 Φεβρουαρίου.

Η κ. Μέι ανέφερε πως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνο για μια ανανεωμένη συμφωνία για το Brexit και πως αναζητά τρόπους ώστε το κοινοβούλιο να συμμετέχει περισσότερο και ποιο ενεργά στην επόμενη φάση της διαδικασίας του Brexit για την διαπραγμάτευση της μελλοντικής συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις.

Όσον αφορά την πρόταση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανέφερε πως δεν υπάρχει κοινός δρόμος για την παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το κοινοβούλιο έχει καταψηφίσει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Κόρμπιν από την πλευρά, αφού πήρε τον λόγο, κατηγόρηση την Τερέζα Μέι πως συνεχώς αναβάλλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit και επιστρέφει κάθε φορά στο κοινοβούλιο με νέες δικαιολογίες και καθυστερήσεις, ώστε στο τέλος να εκβιάσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της.

Όπως και να χει πάντως η κ. Μέι ζήτησε από τους βουλευτές να της δώσουν

περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευθεί αλλαγές για το “backstop” ώστε να προστατευθούν τα ανοικτά ιρλανδικά σύνορα στη συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως είπε στους ηγέτες της ΕΕ τι χρειάζεται το κοινοβούλιο «προκειμένου να ενωθεί πίσω από μια συμφωνία αποχώρησης: δηλαδή, νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop».

«Έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή. Όταν επιτύχουμε την πρόοδο που χρειαζόμαστε, θα επισπεύσουμε άλλη μια σημαντική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις