weather-icon °C AΘΗΝΑ

Brexit: Πολύ δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη μια συμφωνία την ύστατη στιγμή, λέει η ΕΕ

Brexit: Πολύ δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη μια συμφωνία την ύστατη στιγμή, λέει η ΕΕ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η επίτευξη συμφωνίας εξόδου με τη Βρετανία είναι «πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή».

«Η ΕΕ θα παραμείνει ήρεμη, σε επαγρύπνηση, με σεβασμό και εποικοδομητική. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν είναι δυνατή μια συμφωνία, δήλωσε: «Νομίζω ότι η συμφωνία είναι δυνατή. Πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, ο Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι το backstop στην Ιρλανδία δεν μπορεί να υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς, ούτε να κινδυνεύει από το βέτο ενός τρίτου μέρους, όπως θα χαρακτηρίζεται η Βόρεια Ιρλανδία από τη σκοπιά της ΕΕ ύστερα από το Brexit.

Η Κομισιόν συμφώνησε σήμερα με την αξιολόγηση του Μπαρνιέ ότι η τελευταία πρόταση της Βρετανίας «δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση», δήλωσε ο Έτινγκερ, ύστερα από την ενημέρωση που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit.

Η ΕΕ διαψεύδει τους Times

Η αναφορά του Έτινγκερ αποτελεί επί της ουσίας διάψευσης δημοσιεύματος των Times για το Brexit, όπως άλλωστε έκαναν κι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η εφημερίδα Times ανέφερε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει έναν μηχανισμό προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια.

«Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση δεν έρχεται καμία τολμηρή νέα προσφορά από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το μπλοκ δεν κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις με την Βρετανία. Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ που ασχολείται με το Brexit δήλωσε, ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι όντως έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα: «Δεν το έχω ακούσει αυτό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ πιστεύει ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη στη στάση των δύο πλευρών αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα σύνορα μετά το Brexit προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το κομμάτι του παζλ με τη Βόρεια Ιρλανδία και να προχωρήσουν τώρα σε μια συμφωνία.

Δήλωσαν ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να εργαστεί για να δώσει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας μεγαλύτερο λόγο μετά το Brexit, αλλά είναι αντίθετο με τον τρόπο που ο μηχανισμός αυτός επινοήθηκε στις τελευταίες βρετανικές προτάσεις.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες πρόσθεσε αναφορικά με το δημοσίευμα των Times ότι εξ όσων γνωρίζει δεν είναι αληθές: «Δεν γνωρίζουμε από πού προέκυψε αυτό το θέμα». Δεύτερος διπλωμάτης απέρριψε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν έχει συζητηθεί στις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού διαπραγματευτή για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ και του Ευρωπαίου ομολόγου του Μισέλ Μπαρνιέ.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο μέλος του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί κατηγορηματικά στο όποιο σχέδιο προβλέπει να δοθεί στο αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο στο Μπέλφαστ η δυνατότητα αποχώρησης από το backstop του Brexit ύστερα από κάποια χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να έχει συνάντηση με τον Μπαρνιέ σχετικά με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία εξόδου, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Θα συζητήσουν την κατάσταση ύστερα από μία εβδομάδα τεχνικών διαπραγματεύσεων για το Brexit», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι στόχος της συνάντησης θα είναι να «φανεί εάν υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη βρετανική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει σε μια συμφωνία. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου ευελιξία». Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ενημερωθούν την Παρασκευή για τις τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες και την πολιτική αξιολόγηση των όσων έπονται ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

 

#TAGS MM