Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Brexit: Πολύ σκληρή για να “πεθάνει” δηλώνει η Τερέζα Μέι

Brexit: Πολύ σκληρή για να “πεθάνει” δηλώνει η Τερέζα Μέι
Φωτογραφία Reuters

Challenge accepted! Η Τερέζα Μέι “σήκωσε το γάντι” και έστειλε μήνυμα σε εκείνους που θέλουν να τη ρίξουν πως δεν θα είναι εύκολη αντίπαλος. Και πως μπορεί η πτώση τους με αφορμή το Brexit να τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Δεν είχαν περάσει παρά μερικά λεπτά από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι. Αφορμή το Brexit και η συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το “διαζύγιο” μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφάσισε να κάνει… ρελάνς.

Ανακοίνωσε ότι θα έκανε δήλωση έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Βρήκε από το No10 ντυμένη με ένα μπλε κοστούμι και αποφασισμένη για όσα επρόκειτο να πει. Να στείλει ένα μήνυμα στους αντιπάλους τους: Brexit θα δείτε μόνο μ’ εμένα στην πρωθυπουργία ήταν (σε ελεύθερη απόδοση) το μήνυμα που έστειλε. Και κάτι ακόμα, μπορεί η απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία να θεωρήθηκε παράδοση αλλά για τη Μέι ήταν απλά η ήττα σε μια μάχη. Γιατί τον πόλεμο είναι αποφασισμένη να τον δώσει μέχρι τέλους!

Ήταν άλλωστε μια από τις πρώτες της ατάκες: «θα αντιμετωπίσω αυτή την πρόταση δυσπιστίας με όλες μου τη δυνάμεις». Η Τερέζα Μέι «θύμισε» στους εσωκομματικούς της αντιπάλους ότι υπηρετεί το Συντηρητικό κόμμα τα τελευταία 40 χρόνια. Ως ακτιβίστρια, βουλευτής, σκιώδης υπουργός, υπουργός Εσωτερικών και από τον Ιούνιο του 2016 (μετά το δημοψήφισμα) ως πρωθυπουργός. Και δεν είναι διατεθειμένη να φύγει χωρίς μάχη.

Είπε ακόμα κάτι άλλο: το να πέσει εκείνη δεν αποκλείεται να φέρει ακόμη και το τέλος του Brexit. Γι’ αυτό (υποτίθεται) πως γίνονται όλα. Αν η Μέι χάσει απόψε την ψηφοφορία, οι Τόρις θα κληθούν να εκλέξουν νέο αρχηγό. Και αυτό θα γίνει περίπου την Πρωτοχρονιά. Μοιραία, ο νέος πρωθυπουργός (αυτόματα θα γίνει ο νέος επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος) θα πρέπει να επαναδιαπραγμευτεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου να έχει περάσει όλους τους απαραίτητους νόμους, ώστε να είναι εφικτή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Και αυτό είναι ανέφικτο, διεμήνυσε η Μέι.

Φωτογραφία Reuters

Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας“, είπε η Τερέζα Μέι. Σημειώνοντας πως τώρα απαιτείται σταθερότητα. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία σε βάρος της συμφέρει μόνο την αντιπολίτευση. “Ένας νέος ηγέτης θα πρέπει να επεκτείνει ή να ακυρώσει το Άρθρο 50 (σ.σ. το άρθρο για την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ε.Ε.)” . Ουσιαστικά έθεσε τους βουλευτές του κόμματός της προ διλήμματος: ή παραμονή της ίδιας στην πρωθυπουργία και Brexit ή… αντίο Brexit.

Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον, θεωρώ ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, είναι στο χέρι μας“, επεσήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και κατέληξε με νόημα: “Είμαι έτοιμη να τελειώσω τη δουλειά“. Αυτή ήταν η τελευταία της κουβέντα. Μέχρι το απόγευμα όταν στη Βουλή θα δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη.

Φωτογραφία Reuters

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα γίνει από τις 18:00 έως τις 20:00 το απόγευμα (ώρα Βρετανίας) και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Για να πέσει η Τερέζα Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος πρέπει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας να ψηφίσουν οι 158 από τους 315 βουλευτές. Αν χάσει την ψηφοφορία, θα ξεκινήσει η διαδικασία στους Τόρις για την εκλογή νέου αρχηγού. Αν κερδίσει, κανείς δεν θα μπορεί να την «αγγίξει» για έναν χρόνο. Γιατί αυτό είναι το διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει για να ξαναγίνει νέα πρόταση μομφής. Αλλά τότε, το Brexit θα έχει γίνει (μάλλον) με τους όρους που έχει η ίδια συμφωνήσει με την Ε.Ε.

Η πρόταση μομφής

Οι 48 υπογραφές για την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν το πρωί της Τετάρτης.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως «επιτροπή 1922» δήλωσε πως «δεν μπορεί να εξεπλάγη η Τερέζα Μέι σχετικά με την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της». Εκείνος ήταν που της τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις. “Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε ο Μπρέιντι στο ραδιόφωνο του BBC.

Η επιστολή για την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις