Κόσμος

Brexit: Προβλήματα στις εξαγωγές στα βρετανικά λουκάνικα και μπιφτέκια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι παραγωγοί στη Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να εξάγουν προϊόν επεξεργασμένου κρέατος, όπως λουκάνικα ή μπιφτέκια, στην Ευρώπη μετά το Brexit.

Η απαγόρευση ουσιαστικά ισχύει από σήμερα καθώς μετά το Brexit δεν διαθέτουν πλέον το απαραίτητο πιστοποιητικό υγιεινών συνθηκών παραγωγής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος της Βρετανίας (BMPA).

Όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, η Βρετανία θα βρεθεί εκτός της ζώνης ελεύθερου εμπορίου και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα της θα χρειάζονται ειδικές άδειες και θα υφίστανται τελωνειακούς ελέγχους στην ΕΕ και τη Βόρειο Ιρλανδία — η οποία θα παραμείνει στη ζώνη εμπορίου της Ένωσης.

Κάτι που θα στοιχίσει τουλάχιστον 8,2 δισεκ. λίρες στη βιομηχανία επεξεργασμένου κρέατος, της οποίας 75-90% των εξαγωγών προορίζονται σε χώρες της ΕΕ, τονίζει η ίδια επαγγελματική ένωση.

“Ο κόσμος τείνει να το λησμονεί πως έως σήμερα δεν ‘εξάγουμε’ κάτι στην Ευρώπη, απλώς στέλνουμε διάφορα πράγματα. Αυτή τη στιγμή απλώς τα βάζεις μέσα σε ένα φορτηγό και τα στέλνεις. Στο μέλλον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένη νομοθεσία”, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΒΜΡΑ Ρίκ Άλεν.

Η ΒΜΡΑ τονίζει ωστόσο πως το απαιτούμενο πιστοποιητικό της ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη και πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιτύχει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τις νέες ρυθμίσεις που θα διέπουν τις σχέσεις των δύο πλευρών στο μέλλον. Όπως τόνισε ο Άλεν, η Ένωσή του έχει επισημάνει το πρόβλημα τούτο ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

“Είναι κάτι που πρέπει να ρυθμισθεί και κάτι που η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί. Αυτό που αισθανόμαστε τώρα είναι πως δεν το βάζουν μπροστά και δεν ρυθμίζουν κάποιες από τις διαδικασίες που χρειαζόμαστε. Δείχνουν βέβαια σπουδή στο να λένε στις επιχειρήσεις: πρέπει να ετοιμάζεστε γιατί δεν πρόκειται να έχουμε την ειδική αυτή ρύθμιση με την Ευρώπη”.

Απαντώντας στα σχόλια της ΒΜΡΑ, ο εκπρόσωπος του τομέα τροφίμων DEFRA δήλωσε: “Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν λουκάνικα και να συναλλάσσονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν σε όλους τους τομείς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Οι μελλοντικές εμπορικές ρυθμίσεις μετά το πέρας του έτους θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία μας με την Ευρώπη”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Νότια Αφρική: Διαρρήκτες βασάνιζαν δύο ηλικιωμένους επί 3 ώρες – Τους έριξαν βραστό νερό, προσπάθησαν να κόψουν τις θηλές της γυναίκας
Ο 67χρονος αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά ενός χρηματοκιβωτίου στους δράστες και εκείνοι ξεκίνησαν να τους βασανίζουν - Απείλησαν να βιάσουν την 68χρονη σύζυγο
Αστυνομία της Νότιας Αφρικής
Επεισόδιο του Αμπντούλ ελ Σαγιέντ με δημοσιογράφο του Sky News – Το βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 8,8 εκατομμύρια προβολές
Το βρετανικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του ελ Σαγιέντ ότι ο δημοσιογράφος «κυνηγούσε» τον πολιτικό ή ότι έχει μόνο πέντε θεατές στις ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Abdul El-Sayed
12
Ο Τραμπ παραδέχεται ότι έχασε στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω του πολέμου με το Ιράν που «οδήγησε σε μια μικρή αύξηση στην τιμή της βενζίνης»
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις εξελίξεις στους δημοσιογράφους - Απάντησε αρνητικά στο αν σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Χέγκσεθ
AP Photo
52