Παρασκευή, 10 Μαΐ
19oC Αθήνα

Brexit: Ψάχνουν δικλίδες για νέα συμφωνία – Στο προσκήνιο δεύτερο δημοψήφισμα

Brexit

Μια νέα συμφωνία για το Brexit ψάχνει η Τερέζα Μέι αλλά και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών που σκέφτεται ακόμη και δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Τερέζα Μέι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όμως επιμένεις πως δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι υπουργοί της μάλιστα έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν ένα Brexit χωρίς με συμφωνία.

Σύμφωνα με την Telegraph, περίπου 5-20 βουλευτές, υποστηρικτές του ήπιου Brexit, έχουν απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση ώστε να καταστήσουν νομικά αδύνατη την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Και στο κόμμα των Εργατικών όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις να σκεφθεί την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ενώ αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο κόμμα οι δηλώσεις του πως δεν θα συζητήσει με την Τερέζα Μέι για το Brexit. Η στάση του ηγέτη του κόμματος να μην δεχτεί να συζητήσει με την βρετανίδα πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο επικεφαλής του οποίου Βινς Κέιμπλ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ξανά μελλοντική πρόταση μομφής των Εργατικών, εάν το κόμμα δεν υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Τέλος σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί βιομήχανοι αναγκάζονται να δημιουργήσουν «οικονομικό μαξιλάρι» προκειμένου να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές επιχειρήσεων στην χώρα ,η Santander, δηλώνει ότι οι πελάτες της δημιουργούν αποθέματα ρευστού και καθυστερούν κεφαλαιακές δαπάνες εξαιτίας της αβεβαιότητας της οικονομίας.

Ενισχυμένη η στερλίνα παρά τη σημερινή πτώση

Πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους ύστερα από ένα θεαματικό ράλι αυτή την εβδομάδα που έθεσε το νόμισμα σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του έναντι του ευρώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο χάρη στην αυξανόμενη βεβαιότητα ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές μείωσαν τα έξοδά τους το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο συμβάδιζαν σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της αγοράς και οδήγησαν προσωρινά τη στερλίνα σε άνοδο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένο στο Brexit, ιδιαίτερα ύστερα από μία ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit υπέστη βαριά ήττα στη Βουλή την Τρίτη, με την ίδια την πρωθυπουργό, ωστόσο, να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος μία ημέρα αργότερα.

Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας φαίνεται να έχουν ενισχύσει την αντίληψη που επικρατεί στις αγορές ότι η Βρετανία θα καταφέρει να αποφύγει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, γεγονός που ενίσχυσε τη λίρα.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε περίπου κατά 1,3% έναντι του ευρώ αυτή την εβδομάδα και βρέθηκε σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Τάπας Στρίκλαντ, αναλυτής στην National Australia Bank στο Λονδίνο, εκτιμά ότι η σημερινή αδυναμία οφείλεται σε κατοχύρωση κερδών ύστερα από το ράλι των τελευταίων ημερών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις