Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Brexit: Στα σκαριά πρόταση που θα αποκλείει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Brexit

Προτάσεις επί προτάσεων στη Βρετανία για το Brexit, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Μεγάλη Βρετανία.

Μία νέα διακομματική προσπάθεια, που έχει στόχο να σταματήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, επιχειρεί να προωθήσει ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν (που είχε πετύχει τη διεξαγωγή των ενδεικτικών ψηφοφοριών), των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ και Νίκ Μπολς, ο οποίος παραιτήθηκε χθες και είναι πλέον ανεξάρτητος, μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του κοινοβουλίου να βρει μία πλειοψηφία για μία εναλλακτική λύση στην συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή τη φορά εξετάζουν την πιθανότητα να καταθέσουν τις επόμενες ώρες στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για το Brexit που θα αποκλείει την έξοδο χωρίς συμφωνία και θα δεσμεύει την κυβέρνηση να εκτελέσει αυτή την πρόταση, ζητώντας μία παράταση του άρθρου 50. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση για συζήτηση στο κοινοβούλιο, τότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη.

«Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση με σοβαρό τον κίνδυνο μίας μη συμφωνίας σε δέκα μέρες. Η πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Πρέπει να βρει ένα σχέδιο και να πει πόση παράταση πιστεύει ότι χρειάζεται μέχρι να διευθετηθεί το θέμα του Brexit . Αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει επειγόντως, τότε είναι ευθύνη του κοινοβουλίου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ιβέτ Κούπερ.

Από την πλευρά του ο Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε ότι «είναι η τελευταία προσπάθεια για να εμποδίσουμε την χώρα να εκτεθεί στους κινδύνους από μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Κατανοούμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Εφικτή η συζήτηση και έγκριση της πρότασης σε μία μέρα, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επιβεβαίωσε ότι θα επέτρεπε την συζήτηση και έγκριση, ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, του νομοσχεδίου της Ιβέτ Κούπερ.

Ο Μπέρκοου έκρινε ότι δεν αποτελεί «παράβαση» να διεξαχθούν όλα τα στάδια του νομοσχεδίου την Πέμπτη – ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν πιθανόν κάποιοι μήνες – εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος, αφού προβλέπεται έξοδος της χώρας την επόμενη Παρασκευή.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να μην αφήσει χρόνο στην βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επιχειρήσει να προγραμματίσει μία τέταρτη ψηφοφορία για την συμφωνία της, όπως ακούγεται ότι ίσως επιχειρούσε αύριο ή την Πέμπτη, εάν και πάλι καταλάβουν τον προγραμματισμό του κοινοβουλίου οι βουλευτές για να ψηφίσουν πάνω στο νομοσχέδιο της Ιβέτ Κούπερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις