weather-icon °C AΘΗΝΑ

Brexit: Το μπαλάκι στη Μέι πετάει ο Μακρον για νέα πρόταση

Brexit: Το μπαλάκι στη Μέι πετάει ο Μακρον για νέα πρόταση
photo epa

Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για το Brexit έχει εξελιχθεί σε εσωτερικό πολιτικό θέμα για τη Βρετανία και έχει παύσει πλέον να αποτελεί τεχνικό ζήτημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Πλέον, είναι πασιφανές ότι επαφίεται στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και το επιτελείο της να παρουσιάσουν μια λύση βασισμένη στον αναγκαίο πολιτικό συμβιβασμό από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε ο Μακρόν.

Μέι: Ο κόσμος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης – Θα το θυμίσω στους βουλευτές

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να θυμίσει στους Βρετανούς βουλευτές ότι ο κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit, όταν θα τους καλέσει να εγκρίνουν όποια συμφωνία καταφέρει να πετύχει με τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τι θα μπορούσε να κάνει για να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι το κοινοβούλιο μπορεί να «μπλοκάρει» μια συμφωνία για το Brexit, η Μέι απάντησε: «Θα ζητήσω από τα μέλη του κοινοβούλιου κατ’ αρχάς να θυμηθούν ότι εκπληρώνουμε την ψήφο του βρετανικού λαού».

«Θα τους ζητήσω επίσης να αναλογιστούν πόσο σημαντική είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και των μέσων επιβίωσης, η προστασία της ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προστασία της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, η Μέι είπε ότι το Λονδίνο δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο, όμως αυτή η επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Αυτό που αναδύθηκε είναι η ιδέα ότι μια επιλογή παράτασης της περιόδου εφαρμογής για μερικούς μήνες θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση σε αυτό το ζήτημα. Εμείς εδώ δεν προτείνουμε την παράταση. Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια λύση», κατέληξε.

Διαφωνίες για τη μεταβατική περίοδο

Νωρίτερα, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματος της Μέι απέρριψαν την ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που ηγείται μιας ομάδας περίπου 60 Συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «λάθος και δυνητικά δαπανηρή».

Η Ναντίν Ντόρις, από την πλευρά της, κάλεσε ευθέως την πρωθυπουργό να «παραδώσει την ηγεσία» εξηγώντας ότι «αν η Τερέζα Μέι ζητά μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, τότε κωλυσιεργεί’.

Η Αντρέα Τζένκινς υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο 33 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» τους για το Brexit, με επιστολή που είχαν απευθύνει τότε στην πρωθυπουργό. «Μία από αυτές (τις κόκκινες γραμμές) ήταν ότι δεν θα δεχόμασταν καμία παράταση της μεταβατικής περιόδου», εξήγησε.

Σήμερα, η εφημερίδα Telegraph φιλοξενεί μια «ανοιχτή επιστολή» του Ρις-Μογκ, του πρώην υπουργού Brexit Ντέβιντ Ντέιβις, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και άλλων τριών ευρωσκεπτικιστών πολιτικών που απευθύνεται στη Μέι. Το σχέδιο της πρωθυπουργού έχει «ελάχιστους υποστηρικτές» στη Βρετανία και «απορρίφθηκε επισήμως από την ΕΕ», τονίζουν οι συντάκτες, ζητώντας να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στην επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου την οποία θα στήριξε η πλειοψηφία του κοινοβουλίου «σε αντίθεση με το αντιδημοφιλές σχέδιο Τσέκερς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS MM