Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Brexit: Βουτιά της στερλίνας! Σκούρα τα πράγματα για την Μέι

Brexit: Βουτιά της στερλίνας! Σκούρα τα πράγματα για την Μέι

Βουτιά κατέγραψε σήμερα η στερλίνα μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας, ο οποίος έκρινε ότι ο «νομικός κίνδυνος» του backstop παραμένει «αμετάβλητος», αυξάνοντας τις πιθανότητες να απορριφθεί η συμφωνία για το Brexit σήμερα το βράδυ στο κοινοβούλιο.

Μέσα σε μερικά λεπτά, η λίρα έχασε πάνω από 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στο 1,3046 δολάριο από το 1,3150 αργά χθες. Έναντι του ευρώ, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 86,37 πένες από τις 85,50 πένες χθες.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ δήλωσε σήμερα ότι η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές».

Η εισήγηση του Κοξ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, και η ίδια ήλπιζε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία του Brexit αναφορικά με το ιρλανδικό backstop, ή το πρωτόκολλο, που διασφαλίστηκαν αργά χθες θα προσέφεραν αρκετές εγγυήσεις για να περάσει η συμφωνία της από το κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλά λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο…δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία».

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικές, εάν όχι επικριτικές παραμένουν οι αντιδράσεις των κομμάτων και συγκεκριμένων ομάδων βουλευτών απέναντι στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν την Δευτέρα, επί της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Ο πρόεδρος του European Research Group (ERG) των ευρωσκεπτικιστών Τόρις, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι, αν και δεν είναι σίγουρος ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν έχουν μεγάλη διαφορά, ωστόσο θεωρεί σημαντικό ότι η Βρετανία φαίνεται να μπορεί να αποχωρήσει από το backstop.

Σε άλλη ραδιοφωνική συνέντευξη, ο εκπρόσωπος του DUP για το Brexit Σάμι Γουίλσον, σχολιάζοντας τις αλλαγές στην συμφωνία της Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνεται σε όσα υποσχέθηκε (η πρωθυπουργός)», αλλά θέλει να εξετάσει προσεχτικά όλα όσα ειπώθηκαν.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, σε μήνυμά της στο twitter, εμφανίστηκε να συμφωνεί με όσα δήλωσε χθες από την Βουλή ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κερ Στάρμερ, και κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Στη σημερινή ατζέντα του κοινοβουλίου περιλαμβάνεται η κατάθεση τροπολογιών από τους βουλευτές, όπως και επείγουσες ερωτήσεις των μελών του Σώματος επί της γνωμοδότησης. Η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανοίξει με την τοποθέτησή της την συζήτηση στη Βουλή για τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης γύρω στις 13.00, και η διαδικασία των ψηφοφοριών αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 19.00, αρχικά πάνω στις τροπολογίες, και στη συνέχεια πάνω στην συμφωνία αποχώρησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις