Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Brexit: Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα η διαδοχή Κάμερον! Πισώπλατο μαχαίρωμα στον Τζόνσον από τον “δικό του” άνθρωπο Μάϊκλ Γκόουβ

Brexit: Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα η διαδοχή Κάμερον! Πισώπλατο μαχαίρωμα στον Τζόνσον από τον “δικό του” άνθρωπο Μάϊκλ Γκόουβ

– Ο Μάϊκλ Γκόουβ, υπουργός Δικαιοσύνης και υποστηρικτής του Τζόνσον έτρεξε να ανακοινώσει πριν τον άλλοτε δήμαρχο του Λονδίνου την υποψηφιότητά του!
– Λίγες ώρες πριν τον διαβεβαίωνε ότι θα τον στηρίξει για να διαδεχθεί τον Κάμερον και να γίνει ακόμα και πρωθυπουργός
– Η σύζυγος του Γκόουβ και δημοσιογράφος της Daily Mail, Σάρα Βάιν Γκόουβ δημοσιοποίησε “κατά λάθος” email που είχε στείλει στον άνδρα της με το οποίο του έλεγε να μην εμπιστεύεται τον Τζόνσον
– Ο πατέρας του Τζόνσον από την Ελλάδα που βρίσκεται για διακοπές μίλησε για “πισώπλατη μαχαιριά”
– Έκλαιγαν οι υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον όταν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται

Όσα γίνονται τις τελευταίες ώρες στην Βρετανία θα μπορούσαν άνετα να γίνουν επεισόδιο με μεγάλη θεαματικότητα αν υπήρχε βρετανικό «House of Cards».

Σήμερα, όλοι περίμεναν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Μπόρις Τζόνσον, ο πιο πιθανός σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές διάδοχος του Ντέϊβιντ Κάμερον. Όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσαι ο υπουργός Δικαιοσύνης και στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, Μάϊκλ Γκόουβ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του! Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στους κόλπους και στους οπαδούς των συντηρητικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε στις κάμερες όπως ήταν προγραμματισμένο και είπε:

«Αφού συμβουλεύτηκα τους συναδέλφους μου και εξετάζοντας τις συνθήκες στο κοινοβούλιο, έφθασα στο συμπέρασμα ότι αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να είμαι εγώ. Ο ρόλος μου θα είναι να υποστηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Παρούσα στις ανακοινώσεις του Τζόνσον, η σύζυγός του Μαρίνα Γουίλερ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δεν ήταν υπέρ του Τζόνσον, που εξαρχής δεν είχε και την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Γκόουβ και η κατά λάθος δημοσιοποίηση ενός email

Ο Γκόουβ στήριξε τον Τζόνσον στην καμπάνια υπέρ του Brexit και είχε αφήσει να φανεί ότι θα τον στήριζε και στην κούρσα διαδοχής του Κάμερον. Όμως στη δήλωση της υποψηφιότητά του χαρακτήρισε τον ξανθομάλλη πρώην δήμαρχο μη ικανό για τη θέση.

Στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την υποψηφιότητά του, ο Γκόουβ «αδειάζει» τον Τζόνσον και τονίζει πως δεν τον εμπιστεύεται για να αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας και το αξίωμα του πρωθυπουργού. «Με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», είπε ο Γκόουβ, που μέχρι πριν από μερικές μέρες στήριζε… Τζόνσον. «Έχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός… αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά».

Ο Μάικλ Γκόουβ

Όλα αυτά μια μέρα μετά το e-mail της συζύγου του που κατά… λάθος (;) είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του. Γράφει επίσης ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε το Πολ Ντέικρ, του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.

Μήνυμα από την Ελλάδα: «Κι εσύ τέκνο Βρούτε;»

Από την Ελλάδα όπου βρίσκεται για διακοπές ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αφού εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που τον έφεραν να στηρίζει τον Μάικλ Γκόουβ. Κάθε άλλο! Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Στάνλει Τζόνσον είπε: «Ο γιός μου αιφνιδιάστηκε από την ξαφνική κίνηση του Μάϊκλ Γκόουβ. Εγώ προσωπικά, ήμουν 100% σίγουρος ότι μετά το δημοψήφισμα ο Μπόρις ήταν ο κατάλληλος για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία των Συντηρητικών και θα τον στήριζα για να γίνει και πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον Μάϊκλ Γκόουβ είπε: «Κι εσύ τέκνο Βρούτε; Αυτό έχω να πω. Δε νομίζω ότι τον λένε Βρούτο αλλά ποτέ δεν ξέρεις»… Να σημειώσουμε εδώ ότι ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν υπερ του Brexit…

Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος και ήταν φαβορί, μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, για τη διαδοχή του Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία.

Πέντε πρόσωπα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, εκτός της Τερέζα Μέι που εμφανίζεται ως η υποψήφια της συναίνεσης: ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, η υποψηφιότητα του οποίου αποτελεί αποδοκιμασία του Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ, η Αντρέα Λίντσομ, στέλεχος της καμπάνιας του Brexit και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε