Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Brexit: Χωρίς συμφωνία ξεχάστε τα ανοικτά σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία

Brexit: Χωρίς συμφωνία ξεχάστε τα ανοικτά σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία

Τελωνειακούς δασμούς και ελέγχους στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να επιβάλλει η Βρετανία αν τελίκά υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυτό υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής τελωνειακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικλ Λουξ και τόνισε πως σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία οι έλεγχοι της ΕΕ και του ΠΟΕ θα είναι υποχρεωτικοί και για τις δύο πλευρές του ιρλανδικού συνόρου.

Σύμφωνα με τον κ. Λουξ η μη επιβολή δασμών θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων λένε ότι εάν επιβάλεις χαμηλό φόρο σε ένα κράτος, θα πρέπει να κάνεις το ίδιο σε όλα τα μέλη και ότι εάν η Βρετανία επέλεγε κάτι τέτοιο για την Βόρεια Ιρλανδία, θα έπρεπε να το εφαρμόσει παντού.

«Δεν είμαι σίγουρος εάν η Βρετανία θα ήθελε κάτι τέτοιο, καθώς έτσι θα έχανε έσοδα και θα δημιουργούσε μειονέκτημα στις δικές της επιχειρήσεις» αναφέρει ο εμπειρογνώμονας στον Guardian.

Ο κ. Λουξ υποστηρίζει επίσης οτι η γραφειοκρατία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις ενώ οι δασμοί θα γονατίσουν τις μικρές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, Ντέιβιντ Φίνεμορ, χαρακτηρίζει υποκριτικό το επιχείρημα των οπαδών του Brexit ότι θα μπορεί να υπάρχει ελεύθερο σύνορο στην βόρεια πλευρά του, καθώς κάτι τέτοια θα έπρεπε να κάνει η Βρετανία με κάθε χώρα που θα θέλει να συνάψει συμφωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις