Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Υπέρ νέου δημοψηφίσματος αλλά στο μέλλον ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Τζέρεμι Κόρμπιν - Brexit

Δεν θα στηρίξει τη συμφωνία της Μέι για το Brexit το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι μια επιλογή για το μέλλον παρά για το σήμερα.

«Είναι μια επιλογή για το μέλλον, αλλά δεν είναι μια επιλογή για το σήμερα, διότι εάν είχαμε αύριο ένα δημοψήφισμα, πάνω σε τι θα ήταν; Ποιο θα ήταν το ερώτημα;», δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

Οι δηλώσεις Κόρμπιν γίνονται την ώρα που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρίσκεται υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών υπουργών για να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε με τις Βρυξέλλες και το οποίο εγκρίθηκε οριακά από την κυβέρνησή της .

Το σχέδιο συμφωνίας προκάλεσε κύμα παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση, με επίκεντρο της διαφωνίας το καθεστώς που επιφυλάσσεται στην Βόρεια Ιρλανδία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όμως, παρά την έξοδο ευρωσκεπτικιστών υπουργών, στην κυβέρνηση Μέι εξακολουθούν να συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί υπέρμαχοι του Brexit που επιθυμούν την τροποποίηση της συμφωνίας για το backstop, δηλαδή την ρύθμιση που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση υπάρχει η απειλή νέου κύματος παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι.

Εκτός από την αμφισβήτηση από υπουργούς της, η Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις