Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Bροχή μετεωριτών Geminid στο Google Doodle

Bροχή μετεωριτών Geminid στο Google Doodle

Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στη βροχή μετεωριτών Geminid. Διαβάστε όσα δεν γνωρίζετε για τις γνωστές Διδυμίδες.

Αργά απόψε το βράδυ στον ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου θα κάνει την εμφάνιση της η βροχή μετεωριτών Geminids. Πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται ότι κατευθύνονται στο αστερισμό των Διδύμων.  Οι μετεωρίτες κινούνται με ταχύτητα περίπου 30 χλμ/δευτερόλεπο κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου τελικά καταστρέφονται, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα.

Οι Διδυμίδες αποκαλούνται από τους περισσότερους ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» μέχρι και 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στον νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι στη διάρκεια μιας ώρας μπορεί να «πέσουν» στη Γη ακόμη και 50-100 μετεωρίτες συνολικά.

Η βροχή μετεωριτών Gemini δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο οι Περσείδες που εμφανίζονται το καλοκαίρι, επειδή τόσο οι ουράνιες όσο και οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες τον Δεκέμβριο δεν είναι ευνοϊκές για την παρακολούθηση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Η βροχή μετεωριτών Geminids είναι μια μοναδική βροχή μετεωριτών που οφείλεται όχι σε έναν κομήτη, αλλά σε έναν αστεροειδή. Όλες οι άλλες βροχές από πεφταστέρια έχουν έναν κομήτη για προέλευση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις