Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Business is business! Οι ΗΠΑ πούλησαν οπλικό σύστημα στη Σαουδική Αραβία με… παρέμβαση Τραμπ

Σαουδική Αραβία ΗΠΑ Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να “καταδικάζεται” διεθνώς για την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι αλλά και για το ρόλο της στο πόλεμο στην Υεμένη, αλλά όταν στη μέση μπαίνουν κάποια δισεκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να… κάνουν τα στραβά μάτια.

Κάπως έτσι, ανακοινώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο κατασκευάζει η αμερικανική εταιρία Lockheed Martin. Και μάλιστα θα πληρώσει γι’ αυτό 15 δισ. δολάρια. Η συμφωνία “έκλεισε” και με παρέμβαση του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να παίρνει τη σκυτάλη των πιέσεων και να τηλεφωνεί προσωπικά στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον οποίο Σαουδάραβες και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολές στις οποίες περιέχονται τα στοιχεία της προσφοράς και η επικύρωση της αποδοχής της τη Δευτέρα, οριστικοποιώντας έτσι τους όρους της αγοράς 44 εκτοξευτήρων, πυραύλων και άλλου υλικού του συστήματος που είναι γνωστό με την ονομασία Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

Η κυβέρνηση Τραμπ και στελέχη της Lockheed Martin και της αμερικανικής βιομηχανίας αμυντικού εξοπλισμού ευρύτερα, έκαναν εντατικές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να προχωρήσει η εκτέλεση κάποιων από τις λιγοστές χειροπιαστές συμφωνίες στο πλαίσιο ενός – πολυδιαφημισμένου από τον Αμερικανό πρόεδρο- πακέτου αγοράς όπλων αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προσπάθεια εντάθηκε εν μέσω των πληροφοριών και των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και η πιθανή εμπλοκή της σαουδαραβικής ηγεσίας σε αυτή.

Η συμφωνία για την αγορά του συστήματος THAAD, η διαπραγμάτευση για την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2016, έχει πλέον ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ συζήτησε με τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν για την αγορά του THAAD κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας στα τέλη του Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters στέλεχος της σαουδαραβικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η συμφωνία αναμενόταν να οριστικοποιηθεί εντός του έτους.

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συμφωνία (την οποία αποκάλυψε πρώτο το CNBC) έχει στόχο να υποστηριχθεί «η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής του Κόλπου μακροπρόθεσμα, μπροστά στην μεγεθυνόμενη απειλή των βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και εξτρεμιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Αψηφώντας τον Λευκό Οίκο, η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως την Τετάρτη σε μια απόφαση που προβλέπει τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση που έχει επέμβει από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη. Αυτό σημαίνει πως η οριστική ψηφοφορία για το μέτρο ενδέχεται να γίνει εντός ημερών.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει την τότε ακόμη υπό διαπραγμάτευση πώληση και εξαγωγή του συστήματος THAAD στη Σαουδική Αραβία το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις