Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κάρμεν Μιράντα: Το πάθος για τη ζωή και το άδοξο τέλος

Κάρμεν Μιράντα: Το πάθος για τη ζωή και το άδοξο τέλος

Κάρμεν Μιράντα (Carmen Miranda), η γυναίκα θρύλος. H Google αφιερώνει σήμερα το Doodle στον άνθρωπο που έμαθε τον κόσμο να χορεύει σάμπα.

Η Google αφιερώνει σήμερα το Doodle της στην Carmen Miranda (Κάρμεν Μιράντα). H Carmen Miranda (Κάρμεν Μιράντα), είναι η γυανίκα – θρύλος της Βραζιλίας. Η γυναίκα που έμαθε έναν ολόκληρο λαό να χωρεύει στο ρυθμό της σάμπα, και αποτέλεσε για σειρά ετών την “πρέσβειρα” του βραζιλιάνικου πολιτισμού.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 φεβρουαρίου, το 1909, και πέθανε άδοξα στις 5 Αυγούστου 1955. Βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας της το 1930-1950. Πρωταγωνίστησε σε 14 ταινίες στο Χόλιγουντ αλλά και στο Broadway, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ την προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο για να τραγουδήσει.

Το 1940 η Κάρμεν Μιράντα ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο πρόσωπο της Αμερικής και η πιο ακριβοπληρωμένη performer. Εξαρτημένη από το αλκοόλ αλλά και από τη χρήση αμφεταμινών και βαρβιτουρικών, η Κάρμεν Μιράντα έπαθε καρδιακή προσβολή πάνω στη σκηνή την ώρα της παράστασης και πέθανε λίγες ώρες αργότερα από δεύτερο επεισόδιο. «Έφυγε» σε ηλικία 46 χρονών και κηδεύτηκε στη Βραζιλία.

Επί σειρά ετών ήταν επίσης και η πιο ακριβοπληρωμένη καλλιτέχνις, με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ, και σειρά επιτυχιών με τραγούδια που έμειναν στην ιστορία. Η carmen Miranda θα είναι πάντα η γυναίκα-σύμβολο της Βραζιλίας.

Η Κάρμεν Μιράντα ήταν ένα πργματικά σπάνιο ταλέντο. Ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία, και μεγάλωσε στη Βραζιλία. Από μικρή ηλικία συμμετείχε σε παραστάσεις, και το πηγαίο ταλέντο της άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία. Εμπνευσμένη από τις baianas, τις πλανώδιες πωλήτριες φρούτων, φορούσε ένα καπέλο με “φρούτα” επί σκηνής. Αυτή ήταν και η σφραγίδα της στην καριέρα της.

Η Carmen Miranda ήταν η “βασίλισσα” της σάμπα, και η “βασίλισσα” των τεράστιων καπέλων. Η Κάρμεν ήταν η πραγματική πρώτη διδάξασα στις ογκώδεις πλατφόρμες. Αν και ήταν σχετικά κοντή, πάνω στη σκηνή φαινόταν “τεράστια” όχι μόνο χάρη στο τεράστιο ταλέντο της, αλλά και στα υπερμεγέθη καπέλα της.

Το «Χαίρε, Καίσαρ!», η σάτιρα του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950, που φέρει την υπογραφή των αδελφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν, βρίθει αναφορών σε ταινίες και προσωπικότητες της εποχής. από την Χέντα Χόπερ στον Κλαρκ Γκέιμπλ και από εκεί στην Κάρμεν Μιράντα (Carmen Miranda) και στον Τζιν Κέλι, οι αδελφοί Κοέν αστειεύονται και κρίνουν την “χρυσή εποχή του Χόλιγουντ”.

Ο Χόμπι Ντόιλ που τον ερμηνεύει ο Άλντεν Ερενράιχ είναι ο καουμπόι που τραγουδά, ο οποίος καλείται να παίξει τον βασικό ρόλο σε μία κωμωδία δωματίου (αλλά δεν μπορεί). Σύμφωνα με τον Λου Λούμενικ, ο χαρακτήρας παραπέμπει στον Χάουαρντ Κιλ της MGM, τον Ντικ Φόραν της Warner και τον Τζέιμς Έλισον και τον Τιμ Χολτ της RKO.

Ο Χόμπι Ντόιλ βγαίνει ραντεβού με την Καρλότα Βαλντέζ (Βερόνικα Οσόριο), όνομα που παραπέμπει φυσικά στην Κάρμεν Μιράντα. Μάλιστα σε μία σκηνή της ταινίας, ο Χόμπι Ντόιλ ρωτά την Καρλότα Βαλντέζ πώς μπορεί να “χορεύει με όλα αυτά τα φρούτα στο κεφάλι”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε