Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Clare Hollingworth: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την πολεμική ανταποκρίτρια

Κλερ Χόλινγκγουορθ

Την Clare Hollingworth τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. Η γυναίκα-θρύλος που ανακοίνωσε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1911.

Η Clare Hollingworth, η γυναίκα – θρύλος που ανακοίνωσε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το πρόσωπο που τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. Η γυναίκα – θρύλος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1911, και πέθανε σε ηλικία 105 ετών. Η Βρετανίδα πολεμική ανταποκρίτρια “έβγαλε” πρώτη την είδηση για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Clare Hollingworth εργαζόταν τότε στην εφημερίδα Daily Telegraph, και κατόρθωσε να εντοπίσει γερμανικά στρατεύματα που συγκεντρώνονταν στα σύνορα με την Πολωνία, ενώ ταξίδευε ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1939.

Στις 29 Αυγούστου, η “Telegraph” κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδο με τίτλο “1.000 τανκς συγκεντρωμένα στα πολωνικά σύνορα”. Τρεις μέρες μετά, η Βέρμαχτ είχε μπει στην Πολωνία.

Όπως έχει δηλώσει και η ίδια σε παλαιότερες συνεντεύξεις της, για τις αποστολές της, αρκούσαν μία γραφγομηχανή,ια οδοντόβουρτσα αλλά και ένα περίστροφο, για κάθε ενδεχόμενο. Εκτός από την ιστορική στιγμή που μετέφερε πρώτη την είδηση για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κλερ Χόλινγκγουορθ κάλυψε και τον πόλεμο στην Αφρική, αλλά και τον εμφύλιο στην Αλγερία και την Ινδία. Μία ζωή γεμάτη εμπειρίες, μία γυναίκα που ήξερε πάντα να ρισκάρει.

Η Clare Hollingworth στην Αλγερία

Μία από τις πολλές εμπειρίες πολέμου που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία, και τρανή απόδειξη του θάρρους της, είναι ένα περιστατικό το 1962, όταν κάλυπτε με συναδέλφους της τον εμφύλιο. Αλγερινοί αντάρτες έπιασαν έναν από τους ανταποκριτές και τον έβαλαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Εκείνη φώναξε στους συναδέλφους της, και όλοι μαζί περικύκλωσαν το αυτοκίνητο, όντας βέβαιοι ότι οι αντάρτες δεν θα έφταναν στο σημείο να σκοτώσουν όλους τους ανταποκριτές ξένου τύπου. Έτσι και έγινε. Λίγο αργότερα, ελευθέρωσαν τον ανταποκριτή που είχαν συλλάβει. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς της καριέρας, έχει κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε ως κατάσκοπος με την Πολωνία.

“Η Clare Hollingworth ήταν μια από τις καλύτερες ρεπόρτερ του 20ου αιώνα”, έχει δηλώσει για αυτή ο Τσάρλς Μουρ, πρώην συντάκτης της Daily Telegraph. Κατά την διάρκεια της καριέρας της κάλυψε τις συγκρούσεις στην Παλαιστίνη, την Κίνα, στο Άντεν και το Βιετνάμ.

Clare Hollingworth, η μαχήτρια

Ήταν η πρώτη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Σάχη του Ιράν, και αργότερα εκείνη που πήρε την τελευταία του συνέντευξη. Η Clare Hollingworth υπήρξε η μοναδική γυναίκα που παράκουσε την εντολή του Διοικητή των Βρετανικών δυνάμεων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερυ. Ο Διοικητής είχε απαγορεύσει σε όλες τις γυναίκες ανταποκρίτριες να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό.

Γεννημένη στις 10 Οκτωβρίου 1911, η Clare Hollingworth ήταν συνομήλικη με τη Λουσίλ Μπολ και τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Ήταν ακόμα παιδί όταν άρχισε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914. Το 1939 ήταν 28 χρόνων και δούλευε μόλις μία εβδομάδα στην Daily Telegraph, όταν άρχισε η καριέρα της.

Η ίδια έχει δηλώσει πως δεν μετανιώνει για τη ζωή που επέλεξε, έστω κι αν η μητέρα της την αποκλήρωσε. Αρνήθηκε μάλιστα να αφήσει την περιουσία της “σε μια τόσο ανεύθυνη γυναίκα που τρέχει όπου πέφτουν οι βόμβες των εχθρών”. Δεν μετάνιωσε ούτε που δεν είχε προσωπική ζωή: “Πάντα μ’ ενδιέφερε περισσότερο η δουλειά μου από την προσωπική ζωή μου”.

Πέθανε πλήρης ημερών στις 10 Ιανουαρίου 2017 στο Χονγκ Κονγκ όπου είχε εγκατασταθεί από το 1991. Το Doodle επιμελήθηκε για την Google η Eleni Kalorkoti.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις