Κόσμος

Copernicus: Το 2027 μπορεί να είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία – Η επιρροή του Ελ Νίνιο

«Είναι πιθανό το 2027 να ξεπεράσει το 2024 και να γίνει η πιο θερμή χρονιά που καταγράφτηκε ποτέ», δήλωσε κλιματολόγος του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία έρχεται με το Copernicus να προειδοποιεί ότι το 2027 η θερμοκρασία θα ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφτηκαν ποτέ εξαιτίας του Ελ Νίνιο.

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño), η εκδήλωσή του θεωρείται πιθανή τους επόμενους μήνες, είναι αυτό που απειλεί να ανεβάσει τις θερμοκρασίες σε παγκόσμια κλίμακα, όπως δήλωσε σήμερα (8/5/2026) η Σαμάνθα Μπέρτζες, κλιματολόγος του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

«Είναι πιθανό το 2027 να ξεπεράσει το 2024 και να γίνει η πιο θερμή χρονιά που καταγράφτηκε ποτέ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αξιωματούχος που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του κλίματος στο ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών προβλέψεων, που επιβλέπει το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Το El Niño Southern Oscillation (ENSO) είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός του παγκόσμιου κλίματος, που περιλαμβάνει περιοδικές εναλλαγές θερμών και ψυχρών φάσεων στον τροπικό Ειρηνικό. Στην θερμή φάση, το El Niño, θερμότερες μάζες νερού μετακινούνται προς τον ανατολικό Ειρηνικό, επηρεάζοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στον καιρό σε παγκόσμια κλίμακα, από ακραίες θερμοκρασίες και καύσωνες έως πλημμύρες και ξηρασίες.

Η παρουσία του Kelvin Wave

Σύμφωνα με το severe-weather.eu, βασικό στοιχείο που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το τεράστιο υποθαλάσσιο θερμό κύμα Kelvin Wave στον τροπικό Ειρηνικό, που μεταφέρει τεράστια ποσά θερμότητας από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Σε βάθη 50 έως 250 μέτρων, καταγράφονται θερμοκρασιακές ανωμαλίες έως και +8°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενισχύοντας την πιθανότητα γρήγορης και ισχυρής ανάπτυξης του El Niño.

Τα τελευταία ensemble μοντέλα του ECMWF και NOAA προβλέπουν θερμοκρασιακές αποκλίσεις στην περιοχή Niño 3.4 που ξεπερνούν το όριο των +2°C, το οποίο χαρακτηρίζει ένα Super El Niño. Σε ορισμένα σενάρια, οι αποκλίσεις φτάνουν έως και +4,5°C, προμηνύοντας ένα από τα πιο ισχυρά φαινόμενα των τελευταίων 150 ετών. Επιπλέον, κάθε νέα ανανέωση των δεδομένων εντείνει το σενάριο, υποδεικνύοντας αυξανόμενη ένταση με την προσέγγιση του καλοκαιριού.

Επιπτώσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ήδη παρατηρούνται αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, όπως η μεταβολή της Walker Circulation και η μετατόπιση των jet streams. Τα πρώτα μοντέλα για το καλοκαίρι του 2026 προβλέπουν ενισχυμένους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, οι προβλέψεις δείχνουν θερμότερο καλοκαίρι με αυξημένη πιθανότητα καυσώνων και έντονων καταιγίδων, λόγω της θερμής Μεσογείου που λειτουργεί ως επιπρόσθετο «καύσιμο» για ακραία φαινόμενα.

Παρά τις αβεβαιότητες, η σύγκλιση των μεγάλων κλιματικών μοντέλων σε ένα τόσο ακραίο σενάριο είναι σπάνια, υποδεικνύοντας την πιθανότητα μιας περιόδου με έντονες κλιματικές διακυμάνσεις και αυξημένη συχνότητα ακραίων φαινομένων. Ο Ειρηνικός ήδη επηρεάζει δυναμικά την παγκόσμια ατμόσφαιρα, και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν το 2026 θα καταγραφεί ως η χρονιά του ισχυρότερου Super El Niño της σύγχρονης εποχής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ 7
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι
Μήνυμα του ιρανικού στρατού στις ΗΠΑ: Είμαστε πιο ισχυροί  απ’ ό,τι όταν άρχιζε ο πόλεμος
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι σήμερα σε επίπεδο συναγερμού υψηλότερο και πιο ισχυρές από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπός τους Μοχαμάντ Ακραμινιά
Ιράν