Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

D-Day: Προκόπης Παυλόπουλος δίπλα σε Μελάνια Τραμπ, Μέρκελ και Βασίλισσα Ελισάβετ

D-Day: Προκόπης Παυλόπουλος δίπλα σε Μελάνια Τραμπ, Μέρκελ και Βασίλισσα Ελισάβετ
Φωτογραφία Reuters

Η επέτειος από τα 75 χρόνια από τη D-Day, την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, γιορτάζεται στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας και από τους εορτασμούς δεν θα μπορούσε να λείψει ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Η… τύχη τον έφερε δίπλα στη Μελάνια Τραμπ.

Ήταν 5 Ιουνίου του 1944 όταν οι σύμμαχοι έκαναν την απόβαση στο Νορμανδία, μια εξέλιξη που σήμανε, ουσιαστικά, την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν από τους ηγέτες που ταξίδεψαν στο Πόρτσμουθ για να παραστούν στους εορτασμούς. Ο Έλληνας Πρόεδρος βρέθηκε δίπλα στην απαστράπτουσα Μελάνια Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Και ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν προσηλωμένος στην τελετή, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ έκαναν… αστεία με την Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Κάρολο «εισπράττοντας» το… απορημένο βλέμμα της Μέρκελ, που καθόταν εξ αριστερών του Έλληνα Προέδρου.

Δίπλα από τη Βασίλισσα και τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου κάθισαν η απερχόμενη (παραιτείται την Παρασκευή) πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Δεκαέξι χώρες συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Όλες συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη ότι «αυτή η αδιανόητη φρίκη των ετών εκείνων δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή για να προστατεύσουμε τους λαούς μας κατά των απειλών για τις αξίες μας και τις προκλήσεις για την ειρήνη και την σταθερότητα», αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης.

«Συγκεντρωνόμαστε για να τιμήσουμε εκείνους το θάρρος και η θυσία των οποίων στις ακτές της Νορμανδίας σήμαναν ένα σημείο καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποσχόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ το χρέος μας απέναντί τους. Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας μας παραμένουν ένα μάθημα για όλους εμάς», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Utah, Omaha, Gold, Juno και Sword

Τις πρώτες ώρες της 6ης Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έκαναν απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας για να ξεκινήσουν μία από αέρος, θαλάσσης και ξηράς επίθεση κατά των δυνάμεων του Άξονα που οδήγησε στην απελευθέρωση της δυτικής Ευρώπης από τα ναζιστικό καθεστώς.

Την στιγμή της απόβασης, οι σοβιετικές δυνάμεις πολεμούσαν τις γερμανικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο ήδη επί τρία χρόνια και ο Ιωσήφ Στάλιν είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, ήδη από τον Αύγουστο του 1942, το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου.

Η εισβολή, υπό την κωδική ονομασία Operation Overlord και υπό την διοίκηση του Αμερικανού στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, παραμένει η μεγαλύτερη αμφίβια επίθεση στην ιστορία, με την συμμετοχή 7.000 πλοίων και αποβατικών σκαφών σε μία ζώνη 80 χιλιομέτρων των γαλλικών ακτών.

Η γιγάντια επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με την ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Ακολούθησε ναυτικός βομβαρδισμός γερμανικών θέσεων κατά μήκος της ακτής. Στην συνέχεια οι δυνάμεις του πεζικού αποβιβάστηκαν στις ακτές.

Στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιώτες, ορισμένοι παιδιά, έπεφταν από τα αποβατικά σκάφη στο νερό, υπό τα πυρά του γερμανικού πυροβολικού. Οι επιζήσαντες διηγούνται ότι η θάλασσα ήταν κόκκινη από το αίμα και ο αέρας καυτός από τις εκρήξεις.

Χιλιάδες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Το μαρτυρούν οι μακρές σειρές με τους άσπρους σταυρούς στα κοιμητήρια της βόρειας Γαλλίας. Ακόμη και οι κωδικές ονομασίες των ζωνών της απόβασης – Utah, Omaha, Gold, Juno και Sword- φέρνουν δάκρυα στα μάτια των βετεράνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις