Κόσμος

“Δάκτυλο” των ΗΠΑ βλέπει το Ιράν πίσω από την επίθεση στα δεξαμενόπλοια

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στο Ιράν άφησε αιχμές πως πίσω από τις "ύποπτες" επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις (που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Ιράν) επειδή (οι ΗΠΑ) δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις”, είπε ο Αλί Λαριτζανί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία Irna και Isna.

Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία ο Λαριτζανί υπονόησε ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ και για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είπε ότι “κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου” οι Αμερικανοί “στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους” προς το Τόκιο.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε όταν ένα ιαπωνικό τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Kokuka Courageous και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, το Front Altair, που μετέφερε νάφθρα, δέχτηκαν επίθεση την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε αμέσως ως υπεύθυνη την Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε “διπλωματική δολιοφθορά” την ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν ευθύνες στη χώρα του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 154