Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Δανία: Δάκρυσε ο νέος βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’ στο μπαλκόνι των ανακτόρων μπροστά σε χιλιάδες πολίτες που τον αποθέωναν

Δανία: Δάκρυσε ο νέος βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’ στο μπαλκόνι των ανακτόρων μπροστά σε χιλιάδες πολίτες που τον αποθέωναν

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Δανίας, παρά το ψύχος, συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για την ανακήρυξη του Φρειδερίκου Ι’ σε νέο βασιλιά της χώρας. Η μητέρα του, Μαργαρίτα Β’ παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου της, κίνηση που συνέβη πρώτη φορά μετά από σχεδόν 900 χρόνια.

Χιλιάδες πολίτες στη Δανία αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και το ψύχος και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, Κοπεγχάγη, για να παραβρεθούν στη διαδοχή του θρόνου, καθώς η 83χρονη, βασίλισσα Μαργαρίτα Β’, παραιτήθηκε έπειτα από ακριβώς 52 χρόνια βασιλείας για να αναλάβει ο γιος της, Φρειδερίκος Ι’.

Έτσι, από την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, η Δανία έχει νέο βασιλιά μετά την ολοκλήρωση της διαδοχής στον θρόνο της χώρας.

Ο Φρειδερίκος ο Ι’ είναι ο νέος μονάρχης μετά την παραίτηση από το στέμμα της μητέρας του Μαργαρίτας Β’, η οποία είχε προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Με την απόλυτη, δια βοής, αποδοχή που επιτάσσει το τελετουργικό ενθρόνισης στη Δανία, ο βασιλιάς, πλέον, Φρειδερίκος Ι’ συγκινημένος χαιρέτησε τους χιλιάδες Δανούς που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας για να είναι μάρτυρες μίας ιστορικής στιγμής.

Δάκρυσε ο νέος βασιλιάς

Τον βασιλιά, ο οποίος κάποια στιγμή δάκρυσε και εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του, συνάντησαν στη συνέχεια στο μπαλκόνι η αυστραλιανής καταγωγής σύζυγός του, Μαίρη, 51 ετών, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, τα παιδιά τους Κρίστιαν, 18 ετών, ο οποίος είναι ο διάδοχος του θρόνου, η πριγκίπισσα Ιζαμπέλ, 16 ετών και τα δίδυμα πριγκίπισσα Ιωσηφίνα και πρίγκιπας Βικέντιος, 13 ετών.

Στην πρώτη του ομιλία ως βασιλιάς, ο Φρειδερίκος Ι’ είπε στο πλήθος που τον επευφημούσε: «Η ελπίδα μου είναι να γίνω ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο. Είναι ένα καθήκον που έχω προσεγγίσει σε όλη μου τη ζωή».

«Είναι ένα καθήκον που αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, σεβασμό και χαρά», προσέθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η απερχόμενη βασίλισσα Μαργαρίτα έφτανε στο παλάτι Κρίστιανμποργκ, στο οποίο στεγάζεται η κυβέρνηση για τελευταία φορά με τη βασιλική άμαξα, συνοδεία των φρουρών και του βασιλικού αγήματος.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022, είχε ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί από τον θρόνο της Δανίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, επικαλούμενη λόγους υγείας, καθώς είχε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην πλάτη τον Φεβρουάριο του 2023.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας), η Μαργαρίτα Β’, η οποία φορούσε ένα κομψό ροζ σύνολο, υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης στο Κοινοβούλιο, ένα έγγραφο πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χιλιετούς μοναρχίας, καθιστώντας βασιλιά τον 55χρονο πρωτότοκο γιό της.

«Ο Θεός σώζει τον βασιλιά»

Η μονάρχης της Δανίας υπέγραψε η ίδια το τέλος της βασιλείας της στην κεντρική αίθουσα τελετών του κοινοβουλίου. Υπογράφοντας τα χαρτιά της παραίτησής της από τον θρόνο, υπό το αμήχανο βλέμμα του γιου της και νέου βασιλιά η απερχόμενη μονάρχης είπε μόνο «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά», κλείνοντας έναν κύκλο πέντε δεκαετιών.

Λίγο μετά, η πρωθυπουργός της χώρας, Μέττε Φρεντέρικσεν από το κεντρικό μπαλκόνι του παλατιού Κρίστιανμποργκ προχώρησε για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια στην ανακήρυξη του νέου βασιλιά μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος πήρε όρκο πίστης και ζήτησε από την οικογένειά του να τον πλαισιώσει στην επίσημη πρώτη εμφάνισή του από τον νέο του ρόλο.

Στο πλάι του βασιλιά της Δανίας η βασιλική σύζυγος Μαίρη και τα τέσσερα παιδιά τους, Κρίστιαν, Ισαβέλλα, Βίνσεντ και Τζόζεφιν.

Ο ενθουσιασμός των Δανών ήταν τέτοιος που ο νέος βασιλιάς και η οικογένειά του προχώρησαν σε δύο εξόδους για να χαιρετίσουν.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος και η βασίλισσα Μαίρη μάλιστα δεν χάλασαν το χατίρι ούτε στο πλήθος ούτε και στα τηλεοπτικά συνεργεία και αντάλλαξαν ένα θερμό φιλί, δίνοντας και μία πρώτη απάντηση στις φήμες που συνδέουν το νέο μονάρχη της χώρας με παράνομη σχέση.

Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα μπήκαν στην ιππήλατη άμαξα για να μεταβούν στην κατοικία τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ που οικοδομήθηκαν το 1750 και βρίσκονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Το ζεύγος θα συνεχίσει να κατοικεί στο Αμαλίενμποργκ μαζί με τη Μαργαρίτα, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της ως βασίλισσα.

Ιστορική μέρα

Η 14η Ιανουαρίου είναι ιστορική και για την Αυστραλία, καθώς η νέα βασίλισσα της Δανίας γεννήθηκε στην Τασμανία και γνώρισε τον σύζυγό της και νέο βασιλιά της Δανίας το 2000 στην Αυστραλία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μαίρη είναι επίσημα η πρώτη πολίτης της χώρας που γίνεται μέλος βασιλικής οικογένειας.

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πάνω του και ο Πρίγκιπας Κρίστιαν, ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Φρειδερίκου, ο οποίος έγινε από σήμερα και επίσημα διάδοχος του στέμματος.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα έστειλαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής στην οποία δεν περιλαμβάνεται ενθρόνιση και θεία λειτουργία συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο βασιλιά της Δανίας.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να διασφαλίσω ότι ο διαρκής δεσμός μεταξύ των χωρών μας και των οικογενειών μας θα παραμείνει ισχυρός και να συνεργαστώ μαζί σας σε θέματα που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για τις χώρες μας και τον ευρύτερο κόσμο», έγραψε ο Κάρολος, ο οποίος, επίσης, απέτισε φόρο τιμής στην «πολυετή υπηρεσία» της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία είναι η παλαιότερη μοναρχία στον κόσμο, ωστόσο δεν έχει τελετή ενθρόνισης.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφίες Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις