Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δανία: Δεν θα δικαστεί τελικά η πρωθυπουργός της χώρας για την θανάτωση εκατομμυρίων μινκ

βιζόν

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, δεν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για την απόφαση της κυβέρνησής της να σφαγιαστούν εκατομμύρια μινκ πριν δύο χρόνια καθώς οροχώρησαν στην θανάτωσή τους έπειτα από φόβους που υπήρχαν ότι τα ζωάκια μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Η πρωθυπουργός δέχθηκε επίσημη επίπληξη από το κοινοβούλιο σήμερα, αλλά τελικά δεν θα δικαστεί για την θανάτωση των μινκ στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκαν υπέρ της επίπληξης που δέχθηκε η Φρέντερικσεν, ενώ ένα κόμμα ζήτησε να κηρυχθούν εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου.

«Πιστεύουμε ότι οι επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης είναι βάσιμες», δήλωσε ο Ράσμους Στόκλοντ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV 2.

Αυτού του είδους η επίπληξη σπάνια έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Η κυβέρνηση ζήτησε να σφαγιαστούν 17 εκατομμύρια μινκ

Το 2020 η κυβέρνηση της Φρέντερικσεν ζήτησε να σφαγιαστούν 17 εκατομμύρια μινκ καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα μεταδώσουν ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις όταν έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε νομική βάση για τη σφαγή των υγιών μινκ.

Κοινοβουλευτική επιτροπή ανέλαβε να εξετάσει αν η Φρέντερικσεν και η κυβέρνησή της εξέδωσαν εν γνώσει τους μια παράνομη εντολή. Η έρευνα κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι η Δανή πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι η απόφαση αυτή στερούνταν νομικής βάσης.

Όμως οι πράξεις της «οδήγησαν στην ευρεία παραπληροφόρηση των εκτροφέων μινκ και του κοινού», σημείωσε ο επιτροπή.

Έκτοτε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας –προς απογοήτευση της αντιπολίτευσης — ανακοίνωσαν ότι δεν θα ταχθούν υπέρ της διενέργειας μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης των συμπερασμάτων της επιτροπής του κοινοβουλίου. Αν συνέβαινε αυτό, η Φρέντερικσεν θα μπορούσε να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα ανακοίνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση καταθέτοντας πρόταση μομφής, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές πριν την 4η Οκτωβρίου.

Η Φρέντερικσεν αρνήθηκε να σχολιάσει πότε θα κηρυχθούν εκλογές, αλλά αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

Μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της κοινοβουλευτικής επιτροπής η κυβέρνηση πρότεινε σειρά πρωτοβουλιών για να ενισχυθεί η διαφάνεια και να διασφαλιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε περιόδους κρίσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις