Τετάρτη, 28 Φεβ.
15oC Αθήνα

Δανία: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Danske Bank για το μέγα σκάνδαλο με ξέπλυμα χρήματος

Δανία: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Danske Bank για το μέγα σκάνδαλο με ξέπλυμα χρήματος
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Πρόστιμο «μαμούθ» επιβλήθηκε στη Danske Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, καθώς καλείται να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια κορώνες (470 εκατομμύρια ευρώ) ώστε σταματήσει η δίωξη για το μέγα σκάνδαλο που αφορά ξέπλυμα χρήματος.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται η θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας στην Εσθονία, ανακοίνωσε σήμερα (14.12.2022) η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της χώρας, αναλύοντας το τεράστιο πρόστιμο, το οποίο «είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία, στον τομέα για το ξέπλυμα χρήματος», όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας Γενς-Κρίστιαν Μπούλοου.

Το πρόστιμο ανακοινώθηκε την επομένη της διευθέτησης της αμερικανικής διαδικασίας για το ίδιο θέμα έναντι πληρωμής 2 δισ. δολαρίων, με τον εισαγγελέα να υπογραμμίζει ότι «είναι εξαιρετικά σοβαρό μια τράπεζα να μην διαθέτει εταιρική διακυβέρνηση και απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και να μην αντιδρά σωστά και γρήγορα στις προειδοποιήσεις που αφορούν ένα ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος».

«Σειρά σημαντικών κενών» αποκάλυψε το μέγα σκάνδαλο στη Δανία

Η τράπεζα είχε παραδεχθεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 2007 και 2015 ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω της εσθονικής θυγατρικής της. Έκτοτε έχει επενδύσει πολλά για να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα.

Το 2018, ένας εσωτερικός έλεγχος παρουσίασε «σειρά σημαντικών κενών» στα συστήματα διακυβέρνησης και ελέγχου της τράπεζας και ο γενικός της διευθυντής Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε, καθώς διώκετο από μια ομάδα διεθνών επενδυτών. Αθωώθηκε πρωτόδικα πρόσφατα.

Εκτός από το πρόστιμο, το δανέζικο κράτος κατέσχεσε κέρδη ύψους 1,25 δισ. κορωνών (168 εκατ. ευρώ) από συναλλαγές στην εσθονική θυγατρική της, που πλέον έχει κλείσει, όπως αυτές των άλλων χωρών της Βαλτικής και η ρωσική θυγατρική της.

Στις ΗΠΑ, η Danske Bank ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε την Τρίτη να πληρώσει 2 δισ. δολάρια για τη διευθέτηση των ερευνών για την απάτη σε βάρος αμερικανικών τραπεζών.

Το ποσό αυτό ανακοινώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Από τα τέλη του 2017, η μετοχή του ομίλου έχει χάσει τη μισή αξία της. Στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, η μετοχή παρέμεινε σταθερή, στις 129 κορώνες σήμερα στις 16.30 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις