Κόσμος

Δεκάδες νομπελίστες προειδοποιούν: Μην τρέφετε αυταπάτες, ο Πούτιν αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τριανταεννέα νομπελίστες με επιστολή τους καλούν την διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής, να υποστηρίξει την δημοκρατική αντιπολίτευση στην Ρωσία και να μην αναγνωρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως πρόεδρο της χώρας. 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι δεν αφορούν μόνο την Ρωσία και την Ουκρανία. Το καθεστώς Πούτιν έδειξε ότι εκπροσωπεί μια άμεση και σαφή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν οι νομπελίστες.

«Οι τραγωδίες του ολοκληρωτισμού του 20ού αιώνα επιβάλλουν τη δέσμευση στις ελευθερίες και στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Ο Πούτιν τις παραβιάζει κατάφωρα. Έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε ένα βαριά στρατιωτικοποιημένο αστυνομικό κράτος, οπλισμένο με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο».

«Η ανθρωπότητα μπορεί να αποφύγει την αυτοκαταστροφή μόνο εφόσον τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καθεστώς Πούτιν τις καταπάτησε κυνικά.. Καλούμε τους ηγέτες του κόσμου και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να μην τρέφουν οποιεσδήποτε αυταπάτες για τον κύριο Πούτιν και το εγκληματικό του καθεστώς».

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι για την απειλή του Πούτιν είχαν προειδοποιήσει ο Ναβάλνι και άλλοι ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης «ακολουθώντας τον μεγάλο προκάτοχό τους», τον τιμηθέντα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975, ακαδημαϊκό Αντρέι Ζαχάροφ. Οι 39 ακαδημαϊκοί αναφέρουν επίσης ότι για να ενισχυθούν «οι ελπίδες των Ρώσων για ένα δημοκρατικό μέλλον», πρέπει να διασφαλισθεί η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία.

Το κείμενο υπογράφουν 16 τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ στους τομείς της φυσιολογίας και της ιατρικής, 9 νομπελίστες στον τομέα της φυσικής, 6 στον τομέα της χημείας, 4 τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και 3 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μεταξύ τους είναι η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015) και η Ουκρανή Αλεξάντρα Ματβιιτσούκ (επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, Νόμπελ Ειρήνης 2022).

Η έκκλησή τους δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «Τ-invariant».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ταϊλάνδη: Βρέθηκε πτώμα 17χρονης μέσα σε βαλίτσα – Συνελήφθη ένας Αυστραλός
Σε εικόνες από κάμερα κλειστού κυκλώματος ο Αυστραλός διακρίνεται να μπαίνει συνοδευόμενος από την 17χρονη μέσα σε ένα κτίριο του τουριστικού θερέτρου Παταγιά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη
Αστυνομία στην Ταϊλάνδη
Μικρά θαύματα στα χαλάσματα από τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα - Διασώστες συνεχίζουν να βγάζουν εγκλωβισμένους, συγκλονιστικά βίντεο
Σωστικά συνεργεία απ’ όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει στη Βενεζουέλα για να προφέρουν βοήθεια σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια τους - Πλησιάζουν τους 1000 οι νεκροί - Πλάνα από drones δείχνουν την καταστροφή
Σωστικά συνεργεία στη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας