Κόσμος

Δεκάδες οι νεκροί στο Κιργιστάν

'Αδεια στος δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν και να σκοτώνουν έδωσε η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν.  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεύτερη πόλη.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν έδωσε διαταγή προς τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν για να σκοτώσουν σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις εθνοτικές συγκρούσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων στις περιοχές της Ος και της Τζαλαλαμπάντ.

Στο μεταξύ, το Κιργιστάν επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε δεύτερη πόλη, στην περιοχή Τζαλαλαμπάντ, στα νότια της χώρας, φοβούμενο «αποσταθεροποίησή» της έπειτα από τις εθνοτικές συγκρούσεις, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο πάνω από 60 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η προσωρινή κυβέρνηση.

“Η κατάσταση στο Τζαλαλαμπάντ δεν είναι καλή, πλήθος συγκεντρώνεται, και ακούγονται πυροβολισμοί. Αυτά είναι επακόλουθα των γεγονότων στο Ος”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φαρίντ Νιγιάζοφ. “Οι κάτοικοι ανησυχούν. Η απάντηση ελήφθη και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν έκανε έκκληση στη Ρωσία να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα όπου από την Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες. 

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως η Ρωσία θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κιργιστάν επι του παρόντος, καθώς τα επεισόδια είναι μεταξύ εθνοτικών ομάδων, ωστόσο θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Η Νατάλι Τιμακόβα πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συζητηθεί το αίτημα του Κιργιστάν από το συμβούλιο ασφαλείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, προκειμένου να αποφασισθεί ποια θα είναι τα μέτρα αντίδρασης.

“Εξαιρετικά ανήσυχο” το Ουζμπεκιστάν

“Η κοινωνία και ο λαός του Ουζμπεκιστάν είναι εξαιρετικά ανήσυχος από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην πόλη Ος, στα νότια του Κιργιστάν” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. “Οι δολοφονίες, οι βιαιότητες, οι καταστροφές, οι εμπρησμοί και οι κλοπές που διαπράχθηκαν κατά ενός ειρηνικού πληθυσμού μπορεί να δημιουργήσουν μόνο ένα αίσθημα αγανάκτησης σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα. Αυτές οι βιαιότητες ήταν οργανωμένες, υπολογισμένες και προκλήθηκαν προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις εθνοτικές συγκρούσεις και να αναγκάσουν την μειονότητα του Ουζμπεκιστάν να εγκαταλείψει το Κιργιστάν” προσθέτει η ανακοίνωση. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν προκληθεί από τις δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα είναι πολύ μακριά από αυτά του λαού του Κιργιστάν” σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει στο Κιργιστάν ειδικό στα ανθρωπιστικά ζητήματα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στο Κιργιστάν ενός ειδικού στα ανθρωπιστικά ζητήματα ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση. “Λόγω των χιλιάδων αμάχων που φεύγουν μαζικά προς τα σύνορα και για τους άλλους που εμποδίζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για την αντιμετώπιση τυχόν ανθρωπιστικών προβλημάτων” δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια και για καταστάσεις κρίσης, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. “Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και αν χρειαστεί θα κινητοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα” πρόσθεσε η επίτροπος.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις πυροσβέστες νεκροί στο Κολοράντο – Τεράστιες φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η παρατεταμένη ξηρασία και το περιορισμένο χιονοκάλυμμα του χειμώνα ευνοούν την ακραία εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών
Φωτιά στο Κολοράντο
Axios: Συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων – Συνάντηση αντιπροσωπιών στο Κατάρ την Τρίτη
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες κι αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, με τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ να βρίσκεται στο επίκεντρο
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Η Κέιτ Μίντλετον ανέβηκε στις 3 ψηλότερες κορυφές της Βρετανίας μετά τη μάχη με τον καρκίνο και έστειλε μήνυμα ελπίδας
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας ολοκλήρωσε το απαιτητικό Three Peaks Challenge για να στηρίξει το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και να υπενθυμίσει ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τις θεραπείες
25 June 2020 - Norfolk - Kate Duchess of Cambridge, Catherine, Katherine Middleton during a visit to The Nook in Framlingham Earl, Norfolk Photo Credit: ALPR/AdMedia / MediaPunch *** NO UK** /IPX