Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι σε δίκη με κατηγορητήριο… παρωδία!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε τις κατηγορίες ενάντια σε αρθρογράφους και στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet, περίπου 5 μήνες μετά την έναρξη της έρευνας εναντίον τους, με τον εισαγγελέα να ζητά ποινές φυλάκισης και για τους 19 κατηγορούμενους, 12 εκ των οποίων παραμένουν προφυλακισμένοι.

Το 27ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αποδέχθηκε το κατηγορητήριο 274 σελίδων εις βάρος του διευθυντή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος έχει κατονομαστεί ως ο βασικός ύποπτος από τον εισαγγελέα από τις 4 του Απρίλη.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει στις 24 Ιουλίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους υπόπτους περιλαμβάνουν αυτές της “συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση” αλλά και την “βοήθεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλος της”. Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές φυλάκισης από 7.5 ως και 15 χρόνια για τον Ντουντάρ, τον Μουράτ Σαμπουντσού, αλλά και τα μέλη της διοίκησης Καντρί Γκιουρσέλ, Αϊντίν Εντζίν, Μπουλέντ Γενέρ και Γκιουνσελί Εζαλτάι για “συνέργεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, ενώ δεν ήταν μέλη”.

Οι επικεφαλής της καθημερινής έκδοσης Ακίν Αταλάι, Μεμέτ Οράν και Οντέρ Τσελίκ κατηγορούνται και αυτοί για “συνέργεια σε τρομοκατική οργάνωση της οποίας δεν ήταν μέλη αλλά και για “κατάχρηση εμπιστοσύνης” με τον εισαγγελέα να ζητά ποινές φυλάκισεις από 11,5 ως 43 χρόνια. Μεταξύ 9,5 και 29 ετών είναι οι ποινές φυλάκισεις που ζητά για τους Μπουλέντ Ουτκου, τους γελοιογράφους Μούσα Καρτ, Χακάν Καρασινίρ, Μουσταφά Κεμάλ Γκιουνγκόρ και Χικμέτ Ασλάν Τσετινκάγια για τις ίδιες κατηγορίες.  Ακόμα οι εισαγγελείς ζητούν ποινές από 7,5 ως 15 χρόνια για τον δημοσιογράφο Αχμέτ Σικ για “συμμετοχή στο PKK και το DHKP/C”

Τόσο ο Σικ όσο και ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, φυλακίστηκαν λόγω της υπόθεσης της Oda TV το 2011. Αμφότεροι πέρασαν περισσότερο από ένα χρόνο στην φυλακή ενώ περίμεναν τη δίκη τους πριν την κυκλοφορία του βιβλίου του Σικ, με τίτλο “Ο στρατός του ιμάμη”, το οποίο αναφερόταν στους οπαδούς του κινήματος του Φετουλά Γκιουλέν μέσα στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα την ώρα που το κίνημα του Γκιουλέν βρισκόταν ακόμα κοντά στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Και οι δύο αθωώθηκαν και απελευθερώθηκαν στις 12 Μαρτίου του 2012.

Ο Σικ συνελήφθη και πάλι στις 30 Δεκέμβρη του 2016 για tweets και άρθρα του στην καθημερινή Cumhuriyet. Το κατηγορητήριο αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η καθημερινή Cumhuriyet ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, όμως γύρω στο “2013 κατελήφθη από την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν” που θεωρείται πως κρύβεται πίσω και από το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

“Από την στιγμή που ο Νταντάρ ανέλαβε το πόστο του, η καθημερινή έκδοση μπήκε σε διαφορετικά μονοπάτια από εκείνα που ακολουθούσε από την ίδρυσή της” γράφεται στο κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρει ακόμα “Έγινε απολογητής και προστάτης της οργάνωσης του Γκιουλέν αλλά και του παράνομο DHKP-C”. “Αποκρύπτοντας τις ενέργειες των τρομοκρατικών οργανώσεων, η Cumhuriyet ξεπέρασε το δικαίωμά της να παράγει ειδήσεις ή να σχολιάζει κριτικάροντας ακόμα και σκληρά, σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας τους τύπου”. “Η Cumhuriyet ξεκίνησε μια επιχείρηση στοχοποίησης της κυβέρνησης της Τουρκίας και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιώντας τακτικές “ασύμμετρου πολέμου”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε