Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Δεν αλλάζει λέξη από όσα… έσουρε στην Άγκυρα ο Πομπέο!

Δεν αλλάζει λέξη από όσα… έσουρε στην Άγκυρα ο Πομπέο!
φωτογραφία Reuters

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο “εμμένει σε κάθε λέξη” της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εξόργισε την Άγκυρα.

Τα πρακτικά της χθεσινής (σ.σ. Τετάρτη 3.4.2019) συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, κ.κ. Πομπέο – Τσαβούσογλου, οδηγούν σε νέα αντιπαράθεση τις δύο χώρες, καθώς η Άγκυρα κατηγορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει πως όλα έγιναν όπως τα περιγράφει.

Ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Όμως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “είχε σαφέστατα συνταχθεί πριν από τη συνάντηση” και “όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά περιέχει, επίσης, θέματα που ούτε καν αναφέρθηκαν”, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Αξόι.

“Διάβασα τα πρακτικά” και “εμμένω σε κάθε λέξη” που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, απάντησε το βράδυ της Πέμπτης (4.4.2019) ο Πομπέο, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για “τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μίας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης” στη Συρία.

Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε “την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αγορά” από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις