Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Δεν ρίχνει τον Τραμπ ο Πενς: Μίλησαν πρώτη φορά μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Τραμπ

Η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μάικ Πενς περνάει κρίση, αυτό είναι δεδομένο από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε το χατίρι του προέδρου να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών και την… ήττα του. Ο πρώτος δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί. Ο δεύτερος καμία πρόθεση να τον ρίξει.

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Μάικ Πενς έβαλε «σφραγίδα» στην ήττα του Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έγινε κόκκινο πανί τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τους οπαδούς του, που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Ο Πενς, άλλωστε, ήταν ένα από τα πρόσωπα που… έψαχναν οι οπαδοί του Τραμπ, μαζί με την Νάνσι Πελόζι.

Click4more ΗΠΑ: Κατατέθηκε άρθρο για την παραπομπή του Τραμπ – Οι κατηγορίες και το άγριο παρασκήνιο

Από εκείνη την ημέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς δεν είχαν μιλήσει. Ο πρώτος είχε δημόσια επιτεθεί στον αντιπρόεδρό του. Ο δεύτερος δεχόταν πιέσεις να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και να «ρίξει» τον Τραμπ από την προεδρία μόλις λίγες μέρες πριν την παραδώσει στον Τζο Μπάιντεν.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ημέρα που τραυμάτισε όσο καμία άλλη σχεδόν την αμερικανική Δημοκρατία, Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς βρέθηκαν ξανά στο ίδιο δωμάτιο, ο ένας απέναντι από τον άλλο. Ήταν η πρώτη φορά που συναντιόνταν μετά τις εικόνες ντροπής στο Καπιτώλιο.

Η συνάντηση έγινε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όπως δήλωσε στο AFP και το Reuters Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Τραμπ και Πενς είχαν μια «καλή συζήτηση», σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο.

Κατά τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, δηλώνοντας με τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «επαναβεβαίωσαν ότι όσοι παραβίασαν τον νόμο και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα “Πρώτα η Αμερική” που υποστηρίζεται από 75 εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε ο αξιωματούχος. «Δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους για τη χώρα ως το τέλος των θητειών τους», πρόσθεσε.

Παρά την ασφυκτική πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πενς ξεκαθάρισε την Τετάρτη με επιστολή του ότι δεν θα εναντιωνόταν ενώπιον του Κογκρέσου στην κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, προκαλώντας την οργή του Τραμπ και των οπαδών του.

«Ο Μάικ Πενς δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει για να προστατεύσει τη χώρα μας και το Σύνταγμά μας», ξέσπασε ο Τραμπ μέσω Twitter, ενώ ορδές οπαδών του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν το πλήθος να φωνάζει «κρεμάστε τον Μάικ Πενς» προ των πυλών του Καπιτωλίου.

Έξω από το εμβληματικό κτίριο είχαν στηθεί εξάλλου κρεμάλες.

Οπαδοί του Τραμπ περιφέρονταν στους διαδρόμους του κτιρίου φωνάζοντας ότι ο αντιπρόεδρος είναι «δειλός», σύμφωνα με τους New York Times.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις